Titel: Captain Marvel

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck

Skådespelare: Brie Larson, Samuel L jackson, Jude Law, Annette Benning,

Kategori: Action, Äventyr, Sci-fi

Ålder: 11 år

Tid: 2 tim 4 min

Antal stickor: 4 av 5

Från sömniga Avengers till ögongodis deluxe: Captain Marvel flyger solo i en När lammen tystnar i sci-fi format. Vi lär känna Vers när hon tillsammans med S.H.I.E.L.D-agenten Fury hamnar i mitten av ett kosmiskt krig mellan två utomjordiska raser - Kree och Skrulls. Med släktskap till Guardians of the galaxy får vi krigsfilmsformat med underfundig humor där planet C-53 (Jorden) år 1995 blir spelplatsen, men det gör ju inget eftersom det ändå är ett ”skithål”.

Temamässigt är inget egentligen nytt – familj, genus, jämlikhet och normkritik – dock är formen de presenteras i alltifrån effekter till bildutsnitt och ljudmixning så vacker och högskaligt explosivt, att alla tidigare Marvel-filmer kan skrotas. I den inofficiella tävlingen ”flest och tuffast popkulturella referenser” kommer Captain Marvel vara obesegrad länge och det är inte bara för att huvudkaraktären får stoltsera med en Nine inch nails t-shirt halva filmen. Musiken är synthigt retro blandat med nutida superhjältekänsla.

Annons

Captain Marvel är en taktfullt uppskruvad kommentar till vad som händer när någon befrias från normernas bojor och restriktioner. Förhoppningsvis skadades heller inga katter under inspelningen.

Helena Sandberg