Enligt Morgan Malmborg som leder Habodemokraterna hade det varit klart sedan länge att Svensk direktreklam skulle dela ut partiets valsedlar och valmanifest.

– Jag lämnade materialet i fredags, sedan ringer de på måndag och berättar att de tittat på vår hemsida och att de inte kommer att dela ut vårt material.

Morgan Malmborg säger att han inte fick någon mer förklaring än att företaget sa att de inte står bakom partiets budskap.

– Det känns som mobbning. De kan dela ut Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas valsedlar och vi har egentligen samma politik som SD.

Habodemokraternas valmanifest beskriver hur de andra partierna säger nej till allt det som Habodemokraterna förespråkar. Några av de andra partiernas partisymboler har gjorts om till nidbilder.

Magnus Palmborg som är franchisetagare för Svensk direktreklam i Jönköping berättar att Morgan Malmborg kontaktade honom för att han vill ha hjälp med att dela ut material för Hemhjälpen i Habo, ett städföretag som drivs av hans fru.

– När vi öppnade såg vi att det var valmaterial för ett parti. Jag hade aldrig hört talas om dem, men efter att jag googlat lite så kontaktade jag huvudkontoret. Och de beslutade att det inte är något som vi kan stå bakom.

Magnus Palmborg säger att de kan dela ut partireklam men att partier som kontaktar dem brukar vara öppna med vilka de är.

Vill ha Borgmästare

Habodemokraterna beskriver på hemsidan sin vision för framtidens Habo.

Annons

De beskriver en kommun som präglas av det svenska kulturarvet där den nationella identiteten manifesteras. Skolan undervisar i gammeldans och barnen får lära sig att behålla lokala dialekter och seder.

De anser att konsten skall vara neutral och får inte syfta till att provocera eller propagera för en viss åsikt. Knallarna ska inte längre få sälja tröjor med "vänsterextrema" budskap och kvinnoförtryckande klädesplagg är förbjudna. Däremot ska medborgarna kunna se utställningar som "Lars Vilks rondellhundar eller Dan Parks ironiska målningar".

Staden ska enligt Habodemokraterna representeras av en borgmästare: "Med sin käpp, halskedja, stadens nycklar och värja kan han värdigt representera kommunen i dess möten med vänner från andra platser, nära och fjärran."

På hemsidan länkar partiet också till en rad filmer och artiklar med rasistiskt och konspiratoriskt innehåll.

Morgan Malmborg säger att de nu ska dela ut valmaterialet själva i hela kommunen.

– Vi får dela upp arbetet bland våra bästa valarbetare.

Bild från Habodemokraternas hemsida.
Foto: Skärmdump
Relaterat: Flest Habodemokrater är dömda för brott
Relaterat: Habodemokraterna har beställt 15 000 valsedlar
Relaterat: Hätsk debatt om tolkbesök