Förre HV-forwarden André Petersson, som de tre senaste säsongerna spelat i HK Sotji, gjorde i våras klart att han ville bort från klubben men att samtidigt att han helst ville fortsätta utomlands, gärna i Ryssland.

De som ändå fick HV-fansen att hoppas på en flytt till Jönköping var strulet med Peterssons rättigheter. Det såg längre ut att bli svårt med fortsatt spel i KHL men när det väl löste sig stod KHL-klubbarna på kö för att få hans namnteckning på ett kontrakt.

— Det var skönt att det löste sig. Nu när jag blev free agent hade jag en hel drös med klubbar att välja mellan, säger Petersson.

Annons

Tidigare har den svenske stjärnan sagt att han gärna spelar i en rysk klubb lite närmare Sverige. Nu blev det istället flytt en bit österut till Omsk, en sibirisk industristad med cirka 1.2 miljoner invånare.

— Jo men flygtiden till Sverige är ungefär densamma som från Sotji. Men det som avgjorde var de många svenska spelarna i klubben. Vi är fem stycken och det känns bra, säger André Petersson, som blev pappa för första gången i våras.

Backarna Erik Gustafsson och Jonas Ahnelöv samt forwardstrion Dennis Everberg, Johan Sundström och Petersson själv är fem potentiella svenska landslagsspelare i ett starkt Avangard Omsk.

— Det var också en anledning till att välja Omsk, att klubben har ambitioner, siktar väldigt högt och har ett lag som kan prestera. Det är en bra, stor klubb och hockeyintresset är stort i Omsk. Det är nästan alltid fullsatt, berättar Petersson.

Vad vet du mer om din kommande hemstad?

— Jag vet inte så mycket. Jag har varit där och spelat bortamatcher så klart men då har jag inte sett så mycket av staden. Men det finns ett IKEA i Omsk, så mycket vet jag, så det får nog bli en och annan köttbullelunch där.

När ansluter du till ditt nya lag?

— Jag håller på med pappersarbete varje dag för att få klart med visum. Jag sticker så fort det har löst sig. Laget är i Tyskland just nu och förhoppningsvis hinner jag få mitt visum så att jag kan följa med dem tillbaka till Omsk.

KHL