Att den här utställningen har satts samman nu kan kopplas till att det var 100 år sedan första världskriget tog slut.

Men står det inte 1919 i historieböckerna?

- Jo, i en del böcker - det var året då fredsfördraget undertecknades. Striderna avslutades annars den 11 november 1918, svarar museichef Sven Engqvist.

Relaterat: Sommartävling ger pr för välskyltat smycke

Till skillnad från andra världskriget var detta krig inte i första hand en ideologisk konflikt utan mer kopplad till ländernas behov av att utvidga sina imperier till Asien och Afrika.

Ernst Lönnqvist som kom från Malmbäckstrakten hade emigrerat till USA före krigets utbrott och blev helt enkelt inkallad när värnplikt infördes i USA 1917. En tid efter kriget återvände han till Sverige och hade bland annat med sig de tillhörigheter som nu visas upp på Miliseum.

Miliseums chef Sven Engqvist är historieintresserad såväl privat som i jobbet. Genom kontakter har han fått låna föremål till den utställning om första världskriget som nu visas.

En yrkesmilitär

Jens Ragnar af Trampe var en yrkesmilitär som sa upp sig i den svenska armén för att frivilligt ta anställning i den tyska. Hans motiv kan ha varit att han ville vidareutveckla sin förmåga att leda trupp i ett skarpt läge. Jens, vars familj hade 200-åriga adliga band till Tyskland, var från Bohuslän.

- Jag tror inte att någon av de båda fick med sig någon bra erfarenhet av dåtidens krig. Att vi har fått låna sakerna är tack vare kontakter och kunskap om var det finns material att hämta, säger Sven Engqvist som har 35 års erfarenhet av museiverksamhet.

Annons

Utställningen på Miliseum visas året ut.

Relaterat: Det hände med Titanic-offren från Jönköping: "Mamma blev vår räddning"