Prislappen för majoriteten av Swebus fordonsflotta och bussföretagets kommersiella verksamhet och varumärke stannade på drygt 12 miljoner euro.

Säljare är Nobina AB, som efter en översyn av Swebus verksamhet valde att göra sig av med hela verksamheten. I ett pressmeddelande från Nobina framgår att den bidragande orsaken till affären är att konkurrensen hårdnat betydligt och att ett ökat antal resenärer inte har varit tillräckligt för att få en lönsam verksamhet.

Snabbt växande bolag

Swebus expressbusstrafik har idag cirka 110 anställda och omfattar cirka 1,5 miljoner resenärer per år och cirka 10 000 avgångar varje vecka.

I jämförelse är FlixBus många gånger större och räknas som ett av Europas snabbast växande företag inom sitt område: interregional och gränsöverskridande expressbusstrafik. Varje dag avgår cirka 250 000 FlixBus-bussar i 27 länder.

Peter Ahlgren, vd för FlixBus Norden, är född och uppvuxen i Habo.
Foto: Janne Wrangberth

Vd från Habo

Vd för FlixBus Norden är Peter Ahlgren, född och uppvuxen i Habo, och det är också han som har ansvaret för etableringen av bussbolaget i Sverige. I en intervju nyligen fick han frågan om vad som skulle hända om de fortsatte växa tills de blev störst i Sverige - skulle de låga priserna och tillgängligheten försvinna då?

— Vi ska alltid vara ett prisvärt alternativ, svarade Peter Ahlgren då.

Annons

— Och med hjälp av bra priser, lättanvända bokningssystem och bekväma bussar med bra chaufförer får vi nöjda, återkommande kunder. Vi har hittills lyckats på alla marknader och i Tyskland, där vi har varit etablerade längst, har vi även börjat med tågtrafik.

Detta är något som Peter Ahlgren även upprepar när köpet av Swebus blivit officiellt:

— FlixBus är alltid det prisvärda alternativet, utan att tumma på kvalitén – detta kommer inte att förändras efter förvärvet.

LÄS MER: Dagliga bussresor till Berlin

Så påverkas resenärerna

Peter Ahlgren meddelar också att nuvarande Swebusresenärer inte kommer att märka någon större skillnad i närtid:

— Inom en överskådlig framtid kommer allt att fortsätta som vanligt och kunder kan fortsätta att boka sina resor på FlixBus och Swebus hemsidor och återförsäljare – precis som de gjort hittills.

— De som hunnit köpa en resa av Swebus kommer inte att påverkas av uppköpet.

LÄS MER: Peter ska göra bussuppstickare störst i Norden