Både Joel Mellin och hans kompis Christian Hjortland är religiösa, de såg fram mot att besöka de bibliska platserna. Dessutom ville de besöka Christians syster som varit i landet en längre tid. Det tog stopp redan på flygplatsen i Tel Aviv, där de landade 21 maj.

– Vi blev sedda som kriminella, nästan som terrorister, säger Joel Mellin.

Fakta: Joel Mellin

Yrke: Meteorolog vid SVT sedan 2013.

Ålder: 28 år.

Studier: Ribbaskolan, Grennaskolan, univers..

Fakta: Joel Mellin

Yrke: Meteorolog vid SVT sedan 2013.

Ålder: 28 år.

Studier: Ribbaskolan, Grennaskolan, universitet i Lund och Köpenhamn.

Det första som tjänstemannen vid gränspolisen reagerade över var att de skulle besöka systern, han påstod att hon hade överskridit sitt visum. När Joel ifrågasatte varför de skulle straffas för detta så hotades han med fängelse och att han skulle förlora jobbet på SVT.

– Jag hade ju nämnt vad jag jobbade med.

Långa förhör

Efter det utsattes de för långa förhör. Bagaget gicks igenom. Poliserna ifrågasatte varför de hade så lite kontanter med sig, 60 euro. Bankkorten fungerade inte på flygplatsen.

Sedan fick de veta att de skulle deporteras inom tre dagar och fördes till en fängelseliknande byggnad, någon kilometer från flygplatsen.

Där fick de bo i ett smutsigt rum med pansardörr och galler för fönstren, sex personer på cirka 20 kvadratmeter. De fick lov att ringa ett kort samtal till ambassaden. Christian fick med sig en del av den medicin han behöver. De fick inga papper på varför de skulle deporteras, ingen möjlighet att överklaga.

Första dagen fick de vatten och en baguette, andra dagen när en representant från svenska ambassaden besökte dem fick de bättre mat. Tredje dagen fick de vatten och baguette.

När Joel fick lov att hämta en filt och en bibel i packningen så lyckades han få med sig en mobil. Med hjälp av sms kunde anhöriga boka hemresan. Det ledde till att de blev frisläppta och kunde flyga hem 23 maj. Nu funderar de på att kräva skadestånd från Israel.

"Godtyckligt"

– Det är en godtycklig myndighetsutövning. Polisen gör i princip som de vill, säger Joel Mellin.

Lina Eidmark vid UD:s presstjänst säger att hon känner till att de blev nekade inresa eftersom de inte bedömdes ha tillräckligt med medel men hon känner inte till alla detaljer i ärendet.

Sveriges ambassad i Israel har bett att få återkomma med mer information.