LÄS MER: LIVE-TV: Se när Kommunals ordförande avgår

LÄS MER: Nystart när toppchefen avgår

Ordförande Annelie Nordström, den som har det högsta personliga ansvaret för skandalen, vet inte bättre än att sitta kvar på sin post.

Det är en praktskandal till att hon i går meddelade att hon avgår först vid Kommunals kongress i maj. Eller "inte ställer upp för omval" som det formellt heter.

Föreställ er om, som brukligt är när ordföranden avgår vid kongress, Nordström får en blombukett.

Att hon inte avgår med omedelbar verkan (det borde hon ha gjort för en vecka sedan) visar med önskvärd tydlighet att hon tänker mer på sig själv och sin makt än medlemmarnas och Kommunals bästa.

Nu vill hon vara med i förändringsarbetet fram till kongressen, säger hon. Det är ett hån mot medlemmarna, när hon själv som ordförande har varit insyltad i skandalen.

Det går inte som ordförande att skylla på delegation, att förbundskassören har agerat på eget bevåg. Hon och hela styrelsen har ett organisationsansvar och ett kontrollansvar. Det är en styrelses primära uppgift.

Nordström har kapitalt misslyckats med den uppgiften och den enda rimliga konsekvensen är att hon avgår självmant med omedelbar verkan.

Varför hon ändå väljer att klamra sig kvar går bara att spekulera i. Skälen under pressträffen i går, att ett förändringsarbete nu ska inledas, är föga trovärdiga.

Medieuppgifter gör gällande att Nordströms fallskärm plussas på med 1,3 miljoner om hon är kvar till kongressen.

Om så är fallet, och om det är bevekelsegrunden för hennes häpnadsväckande beslut att stanna på posten, är det att ge Kommunals medlemmar ännu en smocka.

Som om de inte har fått tillräckligt många käftsmällar redan.

DAN SYLVEBO