Det finns tydligen ingen botten i de krisande Jönköpingsmoderaterna.

Bottenlöst.

En brunn av stinkande strider som aldrig sinar.

Och nu skvätter det ännu mer. Åt alla håll.

Efter att Ola Helt enligt uppgift petas efter beslut av fullmäktigegruppen, meddelar han, AnneMarie Grennhag, Anders Jörgensson och Carin Berggren att de lämnar partiet.

De bittra personkonflikterna anges som orsak. Konflikter som, vilket JP har berättat om tallösa gånger vid det här laget, har rasat i åratal.

Carin Berggren avgick nyligen som kommunalråd med hänvisning till dessa konflikter.

Åtminstone jag trodde i min enfald att det var någon sorts kulmen på fajtandet, på fäktandet, på dolkstötandet, på knivhuggandet, på kivandet, på intrigerna, på ränksmideriet, på sammansvärjningarna, på konspirationerna, på baktalandet, på ljugandet, på nedsvärtandet, på smutskastningen, på pajkastningen, på stämplingarna, på...

Jag hade fel.

För den där stinkande M-brunnen är verkligen - på riktigt – utan botten.

Flera toppmoderater bryter alltså totalt med partiet och säger upp medlemskapet. Det är i sig häpnadsväckande, uppseendeväckande. Och det är sorgligt. Tragiskt.

Annons

Jag bevittnar nu hur det parti jag en gång var aktiv inom ruttnar inifrån, ett parti som har gjort sig omöjligt som hemvist för dem som önskar engagera sig partipolitiskt:

Vem vill frivilligt gå in och ta förtroendeuppdrag för Jönköpingsmoderaterna idag? Det vore att be om psykiska problem. Det vore att begå mentalt självmord.

Det här är givetvis ett problem för partiet och dess aktiva - hur få fler medlemmar, hur få fler att rösta på M under rådande premisser?

Men det är också ett problem i ett vidare perspektiv.

Det är ett djupt demokratiskt bekymmer när det största Allianspartiet i kommunen, och därtill en bärande bjälke i det styrande koalitionsbygget, är så dysfunktionellt att varje gång en aktiv moderat andas blir det dystra rubriker om interna makt- och rävspel.

För ett parti som är så sjukt kan inte tillfredsställande fullgöra sina uppgifter och det kan inte nå ut med sin politik, sina budskap när allt medieutrymme slukas av dispyter som har noll, exakt noll, med politikens innehåll att skaffa.

Därmed sviker man det förtroende väljarna har gett partiet.

***

Det har på senare tid i media spekulerats kring huruvida jag skulle vara en kandidat till att efterträda Carin Berggren som kommunalråd för Moderaterna i Jönköpings kommun.

Jag vill härmed en gång för alla meddela att jag inte är en kandidat.

Jag har, som tidningen berättat, fått ett annat jobb som jag ska ta mig an den 1 augusti.