Sverigedemokraterna har lång väg att vandra vad gäller såväl medlemsskaran som ledande företrädare.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är ute och härjar på krogen och misstänks för misshandel - bara det senaste exemplet där SD-representanter agerar på ett sätt som inte anstår svenska parlamentariker.

Den järnrörsmentalitet som länge har präglat lite väl stora delar av det sverigedemokratiska partiet är denna dag alltjämt påtaglig.

Det visar Jönköpings-Postens granskning av nazisten som blev SD-medlem.

Granskningen talar sitt tydliga språk - och vad finns egentligen mer att säga än att det är rent ut sagt bedrövligt och rejält otäckt att en våldsverkare med diger meritlista i belastningsregistret så enkelt kan ta sig in i Sveriges tredje största parti, ett parti som gör anspråk på folkets stöd och som säger sig bekänna sig till den parlamentariska demokratin.

Annons

Medlemmen ifråga bjuder till grillfest och menar att nu kan "kampen" föras vidare.

Ordet "kamp" är ett signalord, ett ord som används typiskt sett av aktivister och extremister - till både höger och vänster - som en sorts markering om opposition mot det etablerade, parlamentariska systemet och den lugna beslutsordningen för en fredlig samhällsutveckling.

Sverigedemokraterna i Jönköpings län och kommun har haft bekymmer med olika skandaler det senaste året.

Det har varit misshandelsbrott, uteslutningar och omfattande skriverier på sociala medier, bland annat om att vissa slag av människor passar bättre som cirkusdjur och skryt om krigsbrott utomlands.

Oavsett nivå, riksdag eller kommun, verkar det som om SD aldrig får nog av haverister, extremister eller allmänt förvirrade personer, Jimmie Åkessons uppmaning om rensning i leden till trots.

Ständigt nya incidenter, ständigt nya frapperande uttalanden från någon folkvald någonstans.

Och så nu, en flera gånger våldsdömd person äter middag med SD:s folkvalda Europaparlamentariker och diskuterar hur "kampen" ska föras vidare med lokala medlemmar.

Ränderna går aldrig ur.

DAN SYLVEBO

Politisk redaktör