Kriminella försöker ta sig in i svensk elitfotboll, berättar tidningen.

Det är oroande, ja, obehagligt, som J-Södras ordförande Mats Tidstrand säger i en kommentar.

Polisen har fått seriösa indikationer på att organiserad brottslighet vill in på spelarmarknaden, till exempel genom att tidigt knyta upp talanger och rentav agera agenter.

För dessa mindre nogräknade spelarmäklare gäller dock inte lagarna; brottslingarna är beredda att ta till hot och utpressning.

Det här är nästa steg i en utveckling där kriminella försöker finna vägar för att tillskansa sig pengar.

Sedan tidigare är bettingbranschen en sektor som har haft problem, vilket har smittat idrotten.

Vi såg det förra året när en yngling attackerade Östersunds målvakt på plan under en J-Södramatch på Stadsparksvallen.

Annons

Det kunde aldrig juridiskt ledas i bevis, men misstankar fanns om att ett spelsyndikat låg bakom - matchen gick inte i den riktning som de satsade stålarna låg på.

Ynglingens mer än fantastiskt osannolika story (bilköp i Vätterstan, eget spel, en bror som lovade att lägga spelet på hans order men avstod för att ynglingen skulle lära sig en läxa) befäste misstanken; en pusselbit fattas alltjämt.

Nu talas det om att "äga spelare" och få hållhakar på dem, för att därefter kunna styra dem – påverka dem?

Här finns risken att en brygga slås mellan spelande och spelare, så att säga: Uppgjorda matcher och matchfixning kan plötsligt hamna på en helt annan, mer omfattande skala.

Samtidigt är det inte förvånande att de som lever sina liv om fel sida laggränsen tittar på elitfotbollen för inkassering.

Det är ett fält som inte normalt (förutom vadhållning/matchfixning) förknippas med penningtvätt och spelarmarknaden genererar monetära flöden där den som kontrollerar "varorna" (spelarna) också kan öka chansen att kontrollera pengarna.

Dagens Nyheter rapporterade nyligen att ekonomiska brottslingar i högre grad har börjat intressera sig för ideella föreningar – hjärtat i idrottsrörelsen – som associationsform för sin ljusskygga verksamhet i valfri bransch.

Detta på grund av de mycket få formella bestämmelser som reglerar ideella föreningar. De har till exempel inte krav på sig att offentligen redovisa räkenskaper och styrelsesammansättning som aktiebolag.

Så om någon ny "förening" av spelaragenter dyker upp, bör fotbollsvärlden vara på sin vakt.