Chock. Bedrövelse. Förfäran.

Bekräftat: Fyra döda. Femton skadade.

Terrordådet i Stockholm är en attack på den svenska demokratin. Statsminister Stefan Löfven uttalar att "Sverige har blivit attackerat" samt att det är ett "terrordåd".

Attacken visar återigen hur enkelt det är att åstadkomma ohyggligt våld och maximal förstörelse.

Om man har lust.

De som har det, som drivs av en lust att mörda, är det extra svårt för rättssamhället att värna sig mot.

Därför att mördandet sker urskiljningslöst, slumpvis, ett typiskt kännetecken för terror. Lågskaliga attacker, med fordon, med kniv, med det man kommer över gör det än svårare för samhället att totalt skydda sig.

Annons

Den som genomförde Stockholmsattacken ville uppenbarligen sprida terror, skräck, panik. Tillvägagångssättet ingår i ett större mönster som vi har sett i Europa det senaste året.

Förutom mänskliga offer har gärningspersonen skapat totalt kaos. En följd av terror som vi svenskar märker av nu när det drabbar oss:

Polisen säger att Stockholms innerstad inte är en säker plats på fredagseftermiddagen. All trafik avstängd. Bussar står stilla. Tunnelbanan står stilla. Centralstationen evakueras. Tåg stoppas. Stora störningar på telenätet. Dramaten och alla biografer i Stockholm har ställt in alla föreställningar. Människor inlåsta i butiker, på arbetsplatser. Helt enkelt svårt att ta sig från centrala Stockholm.

Dådet har lamslagit huvudstaden.

Även på så sätt har gärningspersonen lyckats i sitt uppsåt.

En stundens våldsseger, men det demokratiska rättssamhället kommer aldrig att ge vika för terrorn.

Terrorn vill åstadkomma splittring. Men nu samlar sig Stockholm, Sverige. Människor meddelar i sociala medier att de erbjuder husrum för den som behöver och inte kan komma från Stockholm. En medmänsklighet och solidaritet som visar på styrka.

Terrorn vill hota vårt sätt att leva. Men vi ska fortsätta att leva som vi vill.

Det kommer Stockholm och Sverige att göra.