Det är Jönköpings kommun tillsammans med Jönköpings läns museum som delar ut Raoul Wallenberg Academys Kuragepris för att uppmärksamma de så kallade ”tattarkravallerna” i Jönköping. Priset tilldelas således eldsjälarna Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström.

–De är mycket värdiga vinnare, systrarna är föredömen i samhället och de gör fortfarande mycket för att även lyfta fram människors lika värde, säger Kari Ruokola, kulturutvecklare vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Kravaller på Östra torget

Det var sommaren 1948 som en av de värsta raskravallerna i modern svensk historia ägde rum på Östers gator, i hjärtat av Jönköping. Östra torget fylldes av en stor folkmassa som samlats för beskåda de Jönköpingsbor som nedsättande kallades ”tattare” bli förödmjukade och misshandlade.

Kravallernas ledare åkte under flera dagar runt på ett lastbilsflak beväpnade med batonger och skrämde, hotade och slog ner de personer som folkmassan pekade ut. När polisen till slut valde att ingripa hade flera redan blivit skadade. De som attackerats skulle bära minnena av övergreppen och skräcken med sig hela livet.

Hemska minnen

Barbro Gustavsson och Birgitta Hellström upplevde kravallerna som barn. Som representanter för resandefolket fick de från gömstället under köksbordet se pöbeln försöka bryta sig in i deras lägenhet för att misshandla deras far.

– Det var hemskt, minnena går aldrig ur och nu 70 år senare blåser det ännu kalla vindar över Sverige. Varför kan inte alla förstå att vi alla är människor och att det inte spelar någon roll var vi kommer ifrån, säger Birgitta Hellström

Annons

Barbro och Birgitta som blivit 84 respektive snart 79 år har under många år arbetat med att uppmärksamma händelserna. De har bland annat medverkat i teaterpjäsen Resa utan slut. De har även arbetat för att skapa ett minnesmärke över händelserna 1948, skrivit en bok om dem, föreläst och berättat om det som hände samt medverkat i en dokumentärfilm om kravallerna.

Kuragepriset består av ett diplom och en gåva om 5000 kronor vardera.