Larmet kom vid 10-tiden på onsdagen. Det är fortfarande oklart vad hjullastaren, som blev kraftigt demolerad, gjorde på spåret. Föraren av hjullastaren bedömdes till en början ha livshotande skador och fördes med ambulans till sjukhus.

– Enligt ett vittne ska personen ha flugit ur traktorn vid kollisionen, säger JP:s reporter på plats.

Efter lunch meddelade polis att mannen, som är i 80-årsåldern, avled av kollisionen. Hans anhöriga har underättats, skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten uppger att enstaka skador kunde konstateras på de åtta passagerarna och de tre i tågpersonalen. Tåget som kom från Vaggerydshållet välte inte i kollisionen, utan stod kvar på spåret. Motorvagnen hade skador i fronten och på vänster sida. Vid 11.30-tiden började passagerarna gå av tåget, berättar tidningens reporter.

Det blev trafikstopp på spåret och på den intilliggande väg 799 under flera timmar, till följd av olyckan och räddningstjänstens efterarbete.

Vid 15.30 ska bärgning och sanering av olycksplatsen ha varit avklarad.

Räddningsstyrkor från Vaggeryd, Skillingaryd och Jönköping, samt polis och ambulans arbetade med händelsen. Polisen har varit i kontakt med Haverikommissionen angående olyckan.