När tåget närmade sig Falköpings station försökte mannen slita till sig en telefon som en ung kvinna hade i handen. Telefonen föll i golvet och gick sönder.

Då tog mannen istället kvinnans dator och sprang av tåget på stationen.

På Falköpings station ska mannen enligt åtalet ha hotat en ung man att lämna ifrån sig en dator och en mobiltelefon.

Den rånade har berättat att han var på väg till Dreamhack Jönköping. När han väntade på stationen i Falköping kom den nu åtalade mannen fram och ska med ett dödshot ha tvingat till sig datorn och telefonen.

Tåget till Jönköping avgick innan polisen hann fram.

Med på tåget var den åtalade mannen tillsammans med två unga kvinnor. Kvinnorna har vid polisförhören uppgett att de tre skulle till en fest i Jönköping.

Annons

Nästa åtalspunkt gäller en mobiltelefon som stals när tåget var nära Jönköping. Telefonens ägare märkte plötsligt att musiken han hörde på via blåtandshörlurar tystnade. Han upptäckte då att telefonen hade haft i fickan inte låg kvar.

På stationen i Jönköping väntade polisen och den nu åtalade mannen greps.

Han hade med sig både de datorer och de telefoner som stulits på tåget. Dessutom en telefon som några dagar tidigare stulits från en kvinna som åkte spårvagn i Göteborg.

Den misstänkte greps och häktades senare. Han förnekar de brott han åtalas för.

Under brottsutredningen har polisen haft svårt att fastställa mannens identitet. Mannen kom till Sverige i början av 2015 och uppgav att han var född 1999 och placerades på ett HVB-hem på Visingsö.

Under hösten 2015 höjde Migrationsverket mannens ålder och tog beslut om utvisning.

Vid utredningen av stölderna på tåget lämnade polisen mannens fingeravtryck till Interpol som återkom med uppgiften om att fingeravtrycken stämmer mot fem identiteter. Det angavs att personen som lämnat fingeravtrycken i både Tyskland och Spanien är efterlyst för brott.

I åtalet som lämnats till Skaraborgs tingsrätt anges att mannen är 19 år, den spanska polisen hävdar att han är 21 år.