Efter mycket planering är det nu dags för tvillingbröderna Martin och Matheus Aprim att öppna dörrarna till sin nya tandvårdsklinik Tandlyftet. Tvillingarna, som båda arbetat som tandläkare i flera år, har erfarenheter från både Folktandvården och privat tandvård.

– Jag har arbetat i Folktandvården här i Jönköping i några år, medan Matheus jobbat på en privat klinik i Göteborg fram till nu, berättar Martin Aprim.

Men idén om att starta eget tillsammans blev verklighet när en lokal blev ledig i Huskvarna. Det var när Wasa vårdcentral flyttade ut ur sina gamla lokaler som Martin blev tipsad om möjligheten att ta över.

– Vi hade tankar om att öppna en klinik i Göteborg, men när denna lokalen blev ledig tänkte vi om. Dessutom finns det redan så många kliniker i Göteborg, så vi vill hellre bidra med hjälp där det behövs. Och jag trivs väldigt bra i Jönköping, så brorsan fick flytta hit i stället, säger Martin Aprim.

Fokus på spetskompetens

Ett av målen med kliniken är enligt bröderna att kunna erbjuda alla sorters tandläkartjänster. Därför har de valt att samarbeta med specialister som ska kunna hoppa in vid behov.

– Ingen tandläkare är expert på alla områden. Därför valde vi att ta hjälp av specialister som kan komma in när det behövs. Vi vill kunna hantera alla problem på plats i stället för att behöva skicka patienterna vidare till andra kliniker. Genom att lösa det på plats slipper patienterna att vänta länge på vård.

Annons

En annan sak som de tror kommer att bidra till en bättre tandvård är att vara väldigt tydliga med vården och berätta för sina patienter hur läget är.

– Att vara informativ är väldigt viktigt. Om vi hela tiden kan förklara för patienten vad vi gör och varför vi gör det, tror vi att rädslan som många känner inför tandläkarbesök kommer att minska. Tandvård ska inte vara jobbig och läskig.

Men de vill inte bara vara tydliga med vad som sker, utan också vad det kommer att kosta. Martin och Matheus Aprim tror att många låter bli att gå till tandläkaren på grund av att de är rädda att de ska behöva betala flera tusenlappar efter varje besök. För att minska den oron väljer de att i stället erbjuda grundundersökningar till ett fast pris för att sedan diskutera olika förslag med patienterna. På det sättet kan patienterna själva välja om de är villiga att betala för att åtgärda problemet.

Satsar på helgöppet

Båda bröderna jobbade tidigare extra på helgerna i Göteborg och märkte att helgöppet var väldigt uppskattat. Så det är något de vill ta med sig till sin klinik.

– Många föredrar att gå till tandläkaren på helgen för att slippa ta ledigt från jobbet. Därför kommer vi att erbjuda tider även på helgen, något som vi kommer vara ensamma om bland privata tandläkarkliniker i området. Akuta besök kommer att prioriteras, men det ska finnas möjlighet att komma på vanlig undersökning också om det finns behov.

Kliniken som för tillfället har sju anställda kommer att börja använda tre av fem behandlingsrum som bröderna satsat på att renovera. Trots att kliniken inte öppnat än har folk redan börjat att ringa för att boka tid, något som bröderna ser som ett gott tecken. Med tiden hoppas de att kliniken ska växa och att alla behandlingsrum kommer att behövas och att fler kan anställas.

– Är man duktig så sprids ryktet och då återkommer patienterna. Så vi ska försöka göra det bästa jobbet vi kan och bygga ett förtroende med våra framtida patienter. Det viktigaste är att ta hand om våra patienters tänder så att de får en bra tandhälsa.

Just nu planerar Jönköping University att starta en tandläkarutbildning, vilket Martin och Matheus Aprim ser som en fördel, då det kommer att resultera i fler tandläkare som förhoppningsvis stannar i länet.

– Vi hoppas kunna samarbeta med den nya utbildningen om den startar, men också med Folktandvården ifall de behöver hjälp.