Göran Hägglund efterträddes i april förra året av Ebba Busch Thor. Då slutade han även som riksdagsledamot. I dag sitter den förre KD-ledaren i styrelsen för vårdkoncernen Aleris och är en anlitad föreläsare. Han har även blivit rådgivare åt pr-byrån Narva och fått ett uppdrag av regeringen som handlar om pensionsfrågor. Ovanpå det tar Göran Hägglund ut statsrådspension på 61 334 kronor i månaden, uppger Aftonbladet.

Annons

– Jag håller på att ställa om från lång tid i politiken till att klara mig på egna ben. Min ambition är att när det har gått ett år efter det att jag lämnade politiken så ska jag klara mig på egna ben, säger Göran Hägglund till Aftonbladet.

Statsrådspension ska enligt reglerna minskas om den tidigare ministern har andra inkomster. I Göran Hägglunds fall hamnar däremot pengarna han får för alla uppdrag i det egna företaget. Hur mycket det handlar om vill han inte säga. Han ser inga problem med att ha en garanterad omställningsinkomst på över 61 000 kronor i månaden.

– Nej, reglerna är skapade för att de som tillbringat mycket lång tid i politiken ska få en möjlighet att ställa om till en civil bana. Jag skulle egentligen kunna luta mig tillbaka och inte göra någonting till pensionsåldern och kunna få den pension som vi nu pratar om. Det tycker inte jag är rimligt. Jag tycker det är rimligt att jag arbetar och försörjer mig.

På frågan varför han inte räknar av pengarna han tjänar istället för att de hamnar i hans företag svarar han att han tänker sig bedriva en företagsverksamhet framöver där han har flera olika uppgifter som innebär hans försörjning.