— Det var större att köpa hus än att gifta sig, säger tv- och radioprofilen Henrik Olsson.

Han och maken Oscar Målevik letade hus i närheten av Oscars hemtrakter. Av en slump upptäckte de att det gamla tingshuset i Hullaryd var till salu. Den dåvarande ägaren var inte helt säker på att de två stockholmarna var rätt köpare, men efter en middag stod det klart att paret skulle bli husägare.

— Det var som en arbetsintervju, men tillslut förstod ägaren att vi ville mer än att bara köpa ett hus, säger Henrik.

Skyndar långsamt

— Det har verkligen fått ta tid. Vi har haft mycket kontakt med länsstyrelsen för att det ska bli rätt, säger Henrik och berättar att det är en stor kontrast mot hur de bor på Kungsholmen i Stockholm.

Annons

Tingshuset tillhör norra Vedbo härad och byggdes i slutet på 1700-talet. Det användes som tingshus där många brottslingar fått sina domar. Brotten handlar om allt från tjuvmjölkning till mord. De sista som fick sin dödsdom och avrättades vid Hullaryds tingsplats var två bröder som halshöggs för dråp 1837. De hade rånmördat en bonde som var på väg hem från Adelövs marknad, enligt släktforskningsdatabasen Rötter.

Historiskt uthus

— Här i häktescellen kan man se fångarnas klotter, säger Henrik när han öppnar dörren in till den lilla skrubben. Häktesbyggnaden byggdes 1839 och ett par små gallerförsedda cellfönster finns bevarande.

— Vi har det här som gäststuga ibland för de som vågar.

Under tingshusets dag kommer paret hålla loppis och sälja antikviteter och fika. Pengarna från försäljningen går oavkortat till restaureringen av det gamla häktet.

— Vi gör ju inte det här bara för oss själva, vi gör ju det för bygden och Hullaryd. Vi ser det som att vi fått möjlighet att vara här ett tag och ta hand om huset, säger Oscar.

Fullspäckat program

Oscar Målevik är prisbelönt konditor och driver Haga Tårtcompani. Det kommer med andra ord finnas ordentligt med tårta för den som vill köpa fika att avnjuta i den prunkande trädgården.

Tingshusets dag kommer främst gå i byggnadsvårdens tecken. Visningar av hur färgkokning och limfärgsmåleri går till, information om byggnadsvård från länsstyrelsen och frågestund om kulturmiljövård med länsmuseet i Jönköping.

Henrik guidar i tingshusets mest spännande rum och den som vill kan medverka i tipspromenad om Hullaryds historia.