Nils Kling, 92 år i dag, föddes i Kilaallén i Jönköping 1922. Han gick i Östra skolan och började så småningom arbeta på ritkontoret på experimentavdelningen på Husqvarna vapenfabrik.

– En dag kom min chef in. Han tittade på mina teckningar och sa: ”Du får ledigt en timma, åk iväg till nån tidning och erbjud dina tjänster. Här ska du inte vara”.

Nisse följde rådet och for in till Jönköpings-Posten där han fick kontakt med den legendariske sportchefen Bertil Möllerström, mest känd som signaren Kåbeus och alltid sedd på stan fräsandes runt på sin moped och alltid med en cigarr i mungipan.

Mitt emot Kåbeus i korridoren satt chefredaktören Yngve Hamrin.

– Jag anställdes direkt och fick redan nästa dag mitt första jobb. Jag skulle bevaka en brottningsmatch.

Boxades mot boxningen

– Så småningom kom jag att prata med Yngve Hamrin om boxning som han ju tyckte så illa om. För en bild beställd av sporttidningen Match bad jag chefredaktören att ställa upp med boxarhandskar på. Det gjorde han och den bilden kom senare att publiceras i flera tidningar. Han blev rikskändis efter det.

På den tiden hade JP, som då var en eftermiddagstidning, inga fast anställda fotografer. Det blev istället tecknaren som stod för många av illustrationerna. Nils Kling – signaturen Nissek – var framför allt skämttecknare. Han blev snabbt populär och även andra tidningar ville ha hans bilder. Svenska mästerskap, Vasaloppet, löpning Munksjön runt, JP-arrangemanget ”långdistanssimning till Visingsö” och Södras matcher var bara några av alla skiftande uppdrag han fick.

Tecknade nymodigheter

Vi känner igen bilder på Timpa Simonsson, Fred Andersson, Kalle Låda, Ivar Eidefjäll, Harden Junefelt, Mora-Nisse och flera andra idrottsprofiler från den tiden.

Annons

Oftast var det idrott som Nisse Kling i tecknad form rapporterade om, men när vi nu får bläddra i hans gamla urklippsalbum från 1940-talet så finns där också många humoristiska teckningar om nymodigheter i samhället och ute på stan.

Under en av teckningarna har någon på redaktionen skrivit: ”Tecknaren Kling är pappa till flera goda teckningar i vår tidning. Vi tackar honom hjärtligt för bidragen”.

Bassning för bara ben

Men Nisse Kling var också lite av en allt i allo på tidningen.

– Jag hoppade flera gånger in som reseledare på Halls Resetjänst. Jag fick retuschera de dåliga bilder som under kriget sändes på tanks till tidningarna. När det var OS i London 1948 blev det min uppgift att sköta den dagliga rapporteringen i det stora skyltfönstret mot Klostergatan. Det var en stekhet sommar och jag hade klätt mig i shorts. En dag kom direktör Carl-Olof Hamrin ut för att inspektera fönstret. Han var nöjd med resultatet, men tittade sedan på mina bara ben och påpekade vänligt att shorts kanske inte var den mest lämpliga arbetsklädseln på en tidningsredaktion.

– Jag skulle kunna berätta många anekdoter om mina år på Jönköpings-Posten. Jag minns till exempel den gången när vi på redaktionen skulle rösta fram det var av oss som stod allra närmast Gud. I omröstningen kom jag på näst sista plats och Möllerström på sista.

JP gav mig chansen

– Att jag fick chansen att producera mig som tecknare i Jönköpings-Posten där jag var fram till mitten av 1940-talet blev inkörsporten till mitt liv som journalist. Jag har sedan arbetat på Östgöten i Linköping, på Kuriren i Örebro och 25 år på Norrköpings Tidningar.

Men innan dess hade Nisse Kling blivit en känd profil i Jönköping. Förutom de regelbundna teckningarna i Jönköpings-Posten var han i flera år Smålands bäste simmare. På äldre dar tog han upp simningen igen och har som Mastersimmare sju VM, 30 EM och ett 100-tal SM.

I Jönköping startade han också den egna tidningen Liberal Ungdom.

– Jag var engagerad i FPU. Jag satte igång en landsomfattande medlemsvärvning och vi gick på två år från tio till 500 medlemmar.

Han målade och skulpterade också och på Jönköpings läns museum finns en oljemålning av honom föreställande dåtidens original.

Numera bor Nils Kling i Örebro.

– I Jönköping finns det väl ingen kvar som fortfarande minns mig och jag lär vara den ende Jönköpingsbo som i passet har beteckningen ”född i A6 församling”.