Efter den uppmärksammade smällen den 23 januari, då HV71:s Ted Brithén ådrog sig karriärens svåraste hjärnskakning, har han börjat ta steg i vardagen. Han mår bättre, men hockeyn får vänta.

FAKTA: Ted Brithén om…

Huvudtacklingarna i SHL:

Problemet är väl att ingen riktigt tar tag i det, man..

FAKTA: Ted Brithén om…

Huvudtacklingarna i SHL:

Problemet är väl att ingen riktigt tar tag i det, man visar ingen respekt där ute på isen ibland och media förvränger många situationer, vissa blir större än en annan händelse som kanske är allvarligare men som inte syns eller uppmärksammas på samma sätt. På det sättet blir hockeyn lidande. Risken är att föräldrar blir rädda om sina barn på isen och så ska det givetvis inte vara.

Vad som borde göras:

Jag har bara åsikter, men är det så svårt? Jag respekterar mina motståndare och skulle aldrig gå in i full fart för att skada. Olyckor kommer alltid att ske, det går snabbt men det som borde granskas mest är själva utförandet. Där finns respektlösheten som måste ändras i ligan. Det är väldigt många som diskuterar det men själva står de inte för det alla gånger heller. Man ska tackla för att vinna pucken, inte döda varandra som förr i tiden.

HV71:s chanser att nå direktplats till slutspelet:

Vi har alla chanser. Vi har väldigt bra med spetsspelare och nu har Pär Arlbrandt kommit in. Det är smådetaljer som vi måste förbättra och inte bjuda motståndarna på något. Man ser att killarna krigar varenda match.

– Det är en bra fråga…Jag kan inte säga något visst datum, jag har ändå varit borta länge och jag har inte haft sån allvarlig skada innan. Jag känner till hjärntrappan men jag får gå försiktigt fram så det inte blir bakslag och det kan ta flera veckor, säger han.

Smällen från Bobby Butler minns Ted knappt inget av, bara att han hann spänna kroppen för att sedan vackla in i båset.

– När jag sett reprisen ser jag att hans axelkåpa träffar rakt över örat, inte så konstigt att man blev groggy. Jag var rätt borta där.

Hjärnskakningar har han haft tidigare, men bara lindriga och inte som denna.

– Jag lämnade inte lägenheten på elva dagar. Jag får vara uppmärksam vad kroppen säger till mig för jag vet hur allvarligt det kan vara. Det är inte värt att riskera något, jag är fortfarande ung och har en lång karriär framför mig.

Annons

Det var inte bara Brithén som klev av Modo-mötet med hjärnskakning, även Peter Öberg råkade illa ut av Chris Campolis tackling som senare ledde till tio matchers avstängning. Men i fallet Brithén anmäldes inte tacklingen till disciplinnämnden, något som vållade frustration och oro på en annan arena: Facebook.

I gripande inlägg belystes det som SHL länge brottats med men aldrig tycks hittat en någon lösning på: hur tacklingar mot huvudet ska bedömas.

Det var Peter Öbergs sambo och Teds bror Charlie som gav sig in i debatten om det tuffa spelet.

– På ett sätt är det bra att det uppmärksammas, sen är det jättetråkigt med Öbergs grabb. Man förstår att han är orolig över sin pappa. Men jag tycker att media speglar upp sånt för mycket ibland, reaktionen blir snabbt: vilken hemsk människa Campoli är. Hela grejen är fel, även när min bror skriver så. I grunden var han irriterad eftersom det saknas respekt.

Ted Brithén betonar att han inte är någon expert i ämnet men han är säker:

– Jag skulle aldrig gå in i en tackling för att skada någon.

HV71 möter Brynäs på tisdag och fortsätter sin jakt på en direktplats till slutspelet. Men det kommer fortsättningsvis vara utan Brithén. Forwarden har haft en extremt jobbig säsong, varit inne och ute ur laget och bara gjort fem poäng på 21 matcher.

– Frustrerande, inget snack om saken. Allting började i somras när jag fick inflammationen i handleden, jag har varit tejpad under säsongen och till slut blev det en stressfraktur som har påverkat det mesta.

Jobbigt?

– Ja, man har inte kunnat göra sig själv rättvisa. Men med lite distans får jag se det som en lärdom. Men nu var jag lite på gång innan jag fick huvudsmällen och det stör man sig lite på. Jag ser inte vad jag kunde gjort annorlunda när jag får den här smällen av en kille jag inte ser.