Torsdag 15 maj, det andra tillfället av tre, finns nio elever från Svenarums skola år 5 och 6 på plats. Solen skiner och tennisplanen i Hagafors ligger inbäddad i fågelkvitter, doften av blommande maskrosor och skog.

Genom stöd av Riksidrottsförbundet får cirka 100 elever prova på tennis i anslutning till sin skoltid med syftet att stimulera till mer spontanidrott och visa upp lokala föreningar.

Ulf Öller från Vetlanda tennisklubb är tränare och läraren Sara Mattsson deltar också i övningarna.

– Vi tycker det är superbra, säger hon om samarbetet med tennisklubben.

Ulf Öller inleder med några enskilda övningar.

– Vi ska lära oss att bli kompis med bollen, säger han och fortsätter:

– Sen ska vi spela tennis och vi börjar med att spela med oss själva.

Olika övningar

Barnen får prova att passa bollen till sig själva, från hand till racket, de får träna på att hålla bollen still och på att slå mjuka slag. En del har spelat lite tennis innan, för andra är det första gången. Ulf Öller berättar att han väntar lite med tekniken och istället låter barnen prova med boll på en gång.

– Det handlar mycket om koordination, det får inte barnen längre på köpet genom att klättra i träd och sånt, förut hade de med sig det på ett annat sätt, säger han.

– Förr var det tvärtom, då fick man träna utan boll länge, men jag tror inte dagens ungdomar går på det, då slutar de och börjar med något annat i stället.

Han rekommenderar ingen särskild ålder för att börja spela tennis och berättar att i hans tennisklubb i Vetlanda så är de yngsta tre år. Då är det mest fokus på lek.

Oliver Johansson har inte testat tennis innan, men han har koll på hur man räknar poäng.

– Det är rätt roligt, säger han om att få testa och han kan tänka sig att spela tennis fler gånger.

Han håller inte på med någon idrott på fritiden, men har tidigare spelat fotboll. På tv ser han desto mera sport. Favoritlaget är New York Rangers.

Se bildspel å www.jonkopingsposten.se