För ett år sedan lanserade Dreamhack Summer ett stort utomhusområde med gratis inträde - Dreamhack Open Air. Det är ett koncept som återkommer även till helgen.

— I år satsar vi ännu hårdare på området och skapar ännu mera innehåll, säger Christoffer Melin, operativ chef för festivalen.

— Dels har vi musikscenen där, vi satsar också på barbequeparty och visar VM-matchen mellan Sverige och Sydkorea. Dels har vi ett nytt moment, en zombie quarantine. Det är en fysisk bana med zombies som man ska försöka ta sig igenom. Vi hoppas att det blir en riktig succé!

Fakta: Dreamhack Summer

√ När? Klockan 08 lördagen den 16 juni till klockan 08 tisdagen den 19 juni. Öppningscere..

Fakta: Dreamhack Summer

√ När? Klockan 08 lördagen den 16 juni till klockan 08 tisdagen den 19 juni. Öppningsceremoni tolvslaget natten till söndagen.

√ Öppet? Hela dygnet.

√ Åldersgräns? Ingen, men delar av innehållet i tävlingar med mera är inte lämpligt för de lägre åldrarna. Zombiebanan, som startar lördag eftermiddag, är från 13 år och det finns även ett område med åldersgräns 20 år på mässområdet.

√ Biljetter? Har du med egen dator måste du förboka, men annars går det bra att betala event- eller dagspass på plats vid huvudingången på Elmia.

√ Dreamhack Open? Ja, även i år erbjuds ett gratis utomhusområde med spelningar, servering, zombiebana, fotbolls-VM på storbildsskärm, försäljning med mera.

√ Hur stort? Arrangörerna räknar med minst 50 000 besökare.

√ Mer information om Dreamhack Summer hittar du här!

Annons

Zainab ”zAAz” Turkie tävlade på Dreamhack Summer 2017, hon tillhör världseliten i CS:GO.
Foto: JANNE WRANGBERTH

Så funkar det

Längs med banan kommer statister att finnas gömda i form av zombies och deltagarna, fyra åt gången, får ta hjälp av laservapen för att ta sig igenom.

Åldersgränsen är 13 år, men underskrift av målsman krävs på deltagare mellan 13 och 14 år. Delvis är det drop in och delvis förbokade tider.

— Vi vill på olika sätt fortsätta att utveckla Dreamhack och bjuda in och visa upp vad vi gör, Open Air-området är en försmak av Dreamhack, fortsätter Christoffer Melin.

Flera stora artister

Andra höjdpunkter under helgen är den stora öppningsceremonin vid tolvslaget, natten mot söndag. Då utlovas en stor pyroteknisk show på stora scenen på Open Air-området. Detta följs sedan upp av artister som Rebecca & Fiona, DA Tweekaz, Refuzion och Rymdkraft fram till måndag kväll.

— På själva mässan fortsätter vi med e-sport, till exempel Counter Strike och Heroes of the Storm. Vi gör också flera mindre turneringar för dem som har med egna datorer, till exempel i Fortnite, säger Christoffer Melin.

Den sammanlagda prispotten under Dreamhack Summer, då med de stora e-sportstävlingarna inräknade (Brawlhalla, CS:GO, Hearthstone och MSB), är på ungefär 3,7 miljoner svenska kronor.

Som en enda stor familj

Varför ska man komma till Dreamhack tycker du? Vad är grejen liksom?

— Jag skulle säga att Dreamhack är en unik miljö där alla är välkomna, säger Christoffer Melin.

— Man är som en enda stor familj och det är fullt ös fyra dagar i rad dygnet runt. Tv- och datorspel är något som alla växer upp med och det skapar en stor gemenskap med alla som är här.

Christoffer Melin säger att de räknar med minst 50 000 besökare mellan fredagen och söndagen. Därtill kommer mellan 600 och 800 personer att arbeta på festivalområdet.

Så här såg det ut på Dreamhack Summer 2017.
Foto: JANNE WRANGBERTH