Relaterat: Stort bildextra: Se 147 bilder från Thåström och The Hellacopters

Rockgiganterna behåller den höga nivån i några låtar och det dryper av energi, svett och rock n’ roll. Men efter ett tag blir det slentrian. Den ungdomliga entusiasmen lyser med sin frånvaro och då känns Hellacopters plastiga.

Lyckligtvis slänger de in sköna No song unheard som tar ner tempot en aning samt låter klaviaturen ta plats.

Hellacopters är ett oerhört  kompetent band. De bjuder på en högoktanig  dieseldoftande rockshow med alla rockklyschor du kan tänka dig. Megahiten I’m in the band sitter som en smäck och kaxiga extranumret Bodies (Sex Pistols-cover) är bländande bra!


Foto: Elin Elderud

Sedan är det dags för Sveriges största rockpoet.

Joakim Thåström har varit verksam i 40 år som artist och han skulle lätt kunna luta sig tillbaka och spela ett gäng Imperiet eller Ebba Grön klassiker och få stående ovationer. Men  det är inte sådan han är. Thåström blickar hela tiden framåt vilket fortfarande gör honom till en intressant och relevant artist.

Konserten inleds med blytunga Körkarlen från senaste skivan Centralmassivet.

Det låter brutalt och fint på samma gång. Bandet med gitarristen Pelle Ossler i spetsen är värda all cred. Emellanåt låter bandet som en explosion för att i nästa stund låta återhållsamt och stilla.

Vi får höra mycket nytt material där melodierna får ta ett steg tillbaka där texterna står i fokus. Det är mörkt. Ljudbilden skaver och gnisslar.

Annons

Thåström vankar av och an på scenen. Han ser nästan besatt ut med sina spasmiska armryckningar och maniska blick fäst i scengolvet eller upp mot skyn.


Foto: Elin Elderud

Publikfrieri är det inte tal om. Vi får visserligen Die Mauer med ljuvlig  folkparksallsång och en ångvältsversion av Alla vill till himlen.

Men tyngdpunkten ligger på nytt material, främst från senaste släppet Centralmassivet där han blickar tillbaka på sitt liv och konstaterar att det är mindre än en fjärdedel kvar.

Konserten avslutas med titellåten från senaste skivan som redan har växt till en klassiker.

Få artister besitter liknande nerv efter så många år i branschen. Hatten av!