Det har gått runt fem år sedan den självbetitlade debutskivan "The Embodied" kom ut. Efter det har tiden gått åt att promota skivan, skriva nytt material och turnera. Men det tog lite längre tid att komma fram till den andra skivan än förväntat.

— Vi började med inspelningarna till skivan för mer än två år sedan. Det var innan jag gifte mig. Nu har jag både gift mig och skaffat barn och skivan har inte släppts än. Det har varit en lång resa, säger Axel Janossy.

— Sen kände väl alla att vi inte ville stressa fram något heller. Det har fått ta den tid den tar och vi vet väl någonstans att det är många som har väntat på en uppföljare. Det ska bli jävligt kul nu när den släpps för det känns som att vi har blivit fem år bättre, säger Marcus Thorell.

Det går fortfarande att känna igen The Embodied på den nya skivan, men bandet berättar att det till den här gången är mer vuxet och genomtänkt. Mycket har att göra med att de har sett till att alla i bandet har varit mer delaktiga.

Annons

— Vi ville ha ett naturligt sound, inte så hårt och spetsigt som den förra skivan var. Man vill ha en rak frekvensgång så att det inte blir så mycket urgröpt, vi vill ha lite mer naturligt fylligt ljud. Det hör man om man lyssnar på vår skiva och jämför med andra skivor att vårt låter mycket varmare och fylligare utan att tappa det tunga. För det är det lätt att man gör, säger Axel Janossy.

— Jag tror att det blev rätt naturligt eftersom alla kände sig mer säkra på vad de gjorde och att vi hade mer tid. Då blir det att man testar mer saker och då blir det bara bättre. Jag är jättestolt över första skivan, men det är väl generellt så att andra skivan blir bättre. Det är bara att titta på alla andra band i världen, fyller Marcus Thorell in.

— Det låter mer intrikat. Lite mer genomarbetat, dessutom har vi blivit bättre musiker tror jag. Sången kommer fram på ett mycket bra sätt på skivan, fortsätter Axel.

Även de andra bandmedlemmarna skriver under på att de är nöjda med slutprodukten.

— Vi hade väldigt svårt när vi skulle välja ut låtar att göra videos på, alla var lite oense och det kunde ändras från dag till dag hur vi kände, säger Jonathan Mortensen.

För att fira släppet av nya skivan har de en releasefest 16 juli på Velvet där bandet kommer att mingla runt och prata om skivan istället för att spela den live på scen.

— Förra skivsläppet hade vi det på Sam's och det blev så av en tillfällighet. Det vi kände efter det var att det var gött att bara snacka med folk om skivan, dricka öl och umgås. Om vi ska spela på en releasefest så blir det så mycket fokus på själva spelningen, då kan man inte slappna av och prata med folk. Men det blir fler tillfällen för Jönköping att se oss, säger Axel.

"Ravengod" släpps 15 juli.