LÄS MER: Cibickis resa till J-Södra

LÄS MER: Moses ber om succé

Du har varit lagkapten i fem år. Är du lagkapten även i år?

— Jag tror inte att det blir någon förändring. Men samtidigt måste man ju leverera som lagkapten också. Det handlar inte bara om att ha bindeln, säger han.

Hur är du som lagkapten?

Allsvenskt quiz med Tommy Thelin

Vem har vunnit allsvenska skytteligan flest gånger?

Thelin: Gunnar Nordahl.

..

Allsvenskt quiz med Tommy Thelin

Vem har vunnit allsvenska skytteligan flest gånger?

Thelin: Gunnar Nordahl.

Rätt svar: Gunnar Nordahl (4 gånger).

Två mest varnade spelarna i allsvenskan 2015?

Thelin: Alexander Faltsetas och Marcus Rohdén.

Rätt svar: Daniel Sjölund, Marcus Rohdén (9 varningar var).

Vilka gjorde flest assist i allsvenskan 2015?

Thelin: Victor Claesson och Arnor Traustason.

Rätt svar: Victor Claesson och Arnor Traustason (10 var).

Vilka lag kom 1:a, 2:a och 3:a i publikligan 2015?

Thelin: Hammarby, AIK, Malmö.

Rätt svar: Hammarby, AIK, Malmö.

Senast J-Södra spelade i allsvenskan inleddes säsongen med bortamatch mot AIK. Hur slutade matchen?

Thelin: 3-0 till AIK.

Rätt svar: 0-0.

Hur många av de allsvenska lagen spelade sina hemmamatcher på konstgräs 2015?

Thelin: 9.

Rätt svar: 9.

— Jag är inte en person som skäller ut någon. Jag vill ta personen och prata i lugn och ro istället. Genom mitt eget spel försöker jag att visa vägen, och jag tar egentligen inte speciellt stor plats i omklädningsrummet. Jag är rätt lugn av mig, men det var jag inte för tio år sedan. Det handlar nog om mognad tror jag. Det är saker som händer i livet som förändrar en. Jag har till exempel två barn, det har förändrat mig mycket.

Hur har det förändrat dig?

— Jag kan sätta fotbollen i ett annat perspektiv. Fotbollen betyder otroligt mycket för mig och jag försöker hela tiden bli bättre, men jag kan släppa en förlust lite snabbare i dag. Innan gick jag och ältade saker mer. Jag vill nog också tro att jag blev en bättre fotbollsspelare när jag blev pappa. När det går dåligt och man förlorar kan barnen ge en energi som gör att man orkar.

Vad betyder J-Södra för dig?

— Jättemycket. Som det är just nu och det liv jag lever så är det en del av min identitet. Jag är sjukt stolt att få tillhöra J-Södra.

Märker du någon skillnad på träningarna att ni nu spelar i allsvenskan?

— Nej, det kan jag inte säga. För min del, och det jag försöker förmedla till mina lagkamrater, är att ta vara på varje träningspass, att försöka pressa sig lite mer varje träning. Men visst är det ett hack upp att spela i allsvenskan och man får försöka tränare lite hårdare.

Kan det smyga sig in en viss mättnadskänsla, att man är "nöjd" med att tillhöra en allsvensk klubb?

— Nej, det är någonting som vi pratar mycket om. Att vi inte får hamna där utan att vi måste jobba ännu hårdare. Det är också en del av den identiteten vi försöker skapa.

Vad är J-Södras identitet?

— Det är att vi i gruppen har väldigt stor respekt för varandra. Man ska kunna säga till varandra, men det handlar om hur du säger det. Man kan vara oense, men vi kommer aldrig acceptera att någon skriker "håll käften" till någon annan. Jag brukar använda en schimpans som exempel. En schimpans är fem gånger starkare än en människa och det är den som kan ta över ibland, framför allt när kroppen och hjärnan blir trött. Man måste lära sig att behärska den där schimpansen.

J-Södra har inför säsongen värvat några etablerade spelare som kanske förväntas gå rakt in i startelvan. Då kan spelare som har varit med på hela resan till allsvenskan få kliva åt sidan. Hur känner du inför det?

— Det får framtiden utvisa. Jag tror ändå att vi har många duktiga spelare som kan utvecklas, men visst är det tuff konkurrens. Samtidigt tror jag att många underskattar spelare som vi redan har i truppen.

J-Södra är känt för sin fina sammanhållning. Finns det någon risk att den förändras nu när det har kommit in lite fler och större fotbollsspelare?

— Det beror på hur man scoutar. Det är viktigt att få in rätt personer. Samtidigt har vi som grupp ett ansvar också, vi har skapat en identitet som är en stark sammanhållning. Det är vi som sätter reglerna på hur du ska vara här. Det är inga stora grejer egentligen. Det handlar om respekt. Det blir ett problem om du känner dig större än laget. Det är väl kanske bara Zlatan som klarar av det.

Nu är det allsvenskan i år, vad kommer krävas spelmässigt av laget?

— Vi måste fortsätta att utveckla vårt spel. Vi förändrar vår fotboll för varje år, vilket folk blir förvånade över. Men gör man inte det blir man lättläst. 2014 var vi starka i omställningsspelet. 2015 kunde vi vinna på många olika sätt och hela tiden behålla ett lugn i spelet. I år försöker vi utveckla ytterligare delar i spelet. Det kan vara olika uppspel och vissa spelsystem. Det är viktigt att kunna variera sig och förändra spelet under matcher.

Det kommer att bli tuffare motstånd i år. Om det blir ett par förluster i rad, hur kommer ni att tackla det?

— Där kommer vi tillbaka till det där med stark identitet, att vi har en stark tro på det vi gör och inte börjar hitta fel hos varandra. Det är lätt att hitta syndabockar, och det är något vi har pratat om sedan Jimmy kom in egentligen. Han stil att leda oss bottnar i respekt och gruppidentitet. Om det är någon som gnäller eller visar brist på respekt är det viktigt att man tar det direkt och visar att det accepterar vi inte. Börjar en person så kan det sprida sig som ett gift i laget. Mycket handlar om kommunikation.

6 april, hemmapremiär och Malmö FF gästar Stadsparksvallen. Hur kommer det att kännas tror du?

— Först och främst ska vi ta oss an Kalmar FF i premiären. Men om vi tar Malmö som exempel, visst det är ett stjärnspäckat lag och jag har stor respekt för Malmös spelare. Samtidigt spelar vi i samma serie som de. Jag skulle bli mer orolig om det var Barcelona som stod på andra sidan, säger Tommy Thelin.