Det var tisdagen den 7 februari som det stod klart att Therèse Larsson, med rötterna i Habo, hade utsetts till en av de bästa och mest lovande unga ledarna i hela Norge.

Fakta: Therèse Larsson

Ålder: 31 år.

Ort: Oslo (i snart tre år)

Familj: Sambo

Intressen: Resa, mat, vin o..

Fakta: Therèse Larsson

Ålder: 31 år.

Ort: Oslo (i snart tre år)

Familj: Sambo

Intressen: Resa, mat, vin och skidåkning.

Yrke: Biträdande direktör för affärsutveckling och säljsupport på Coca-Cola European Partners Norge.

Bakgrund: Bland annat studier vid Chalmers i Göteborg, praktikplatser för Samsung Electronics i Seoul, Skanska i Sverige och Organic Spread Media i New York.

Aktuell: Andraplacering i ”Årets Unge Ledere 2016” i Norge.

Therèse Larsson - med en position som biträdande direktör för affärsutveckling och säljsupport på Coca-Cola European Partners Norge - placerade sig på en delad andraplats i den prestigefyllda tävlingen Årets Unge Ledere.

En rekryteringsbyrå

Det är headhunting- och rekryteringsbyrån Assessit as som varje år kårar 100 unga ledare i Norge och en topp tre, berättar Therèse Larsson över telefon från Oslo.

— Jag blev nominerad av en person i mitt team och sen blev jag kontaktad av Assessit och informerad om processen och de undrade om jag önskade att delta.

Det ville förstås Therèse Larsson gärna göra.

Flera månader

Mellan september och november 2016 genomgick hon därför en rad tester (intelligens- och personlighetstester) och intervjuer. Hennes team (hon basar i dag över 18 personer, varav två mellanchefer), hennes chef och hennes före detta chef fick också svara på frågor. Efter detta sållades 100 av de 200 nominerade ledarna ut av rekryteringsföretaget och testerna fortsatte.

— Jag fick göra en till intervju och ett business case - en simulering av en jobbig situation där jag skulle vara chef. Det handlade om en medarbetare som kände sig utstött, fortsätter Therèse Larsson att berätta.

Spännande upplevelse

Fakta: Therèse om ledarskap

Tips till andra ledare: ”Som man vill bli ledd ska man själv leda sitt team.”

..

Fakta: Therèse om ledarskap

Tips till andra ledare: ”Som man vill bli ledd ska man själv leda sitt team.”

Utmaningen med att vara ledare: ”Att ha tid till att göra allt, fem möten per dag är normalt och hundra mejl och så vill man vara tillgänglig för sitt team och utveckla det man gör vidare. Jag vill inte göra något halvdant.”

Chefs-förebilder: ”Min gamla chef, Trond Atle Smedsrud, han var så otroligt duktig att se potentialen och att bygga upp personer, han är fortfarande min mentor. Även min nuvarande chef, Michael Nygren, har trott på mig från dag ett.”

Efter intervjun och simuleringen fick Therèse Larsson feed back på alla stegen hon hade genomgått.

— Det var en väldigt lärorik process som gav mig möjligheten att reflektera över mina styrkor och vad jag behöver bli bättre på.

Hon fortsätter:

— Det var också ett ganska krävande projekt som tog tid, men mest var det en otroligt spännande upplevelse och en möjlighet.

Annons

Stort jubel

Sista dagen, innan steget ända upp på prispallen, fick Therèse Larsson träffa de andra 99 unga ledarna och nätverka under en halvdag i Oslo. På eftermiddagen tillkom ytterligare 350-400 speciellt inbjudna gäster och föreläsare, bland annat några som flugits in från USA.

På kvällen var det sedan dags för prisutdelning och de 100 utvalda ledarna, alla under 40 år, hade förstås platserna närmast scenen. Först räknades topp tio upp och de fick under stort jubel ta plats på scenen. Sedan lästes nomineringarna upp för de ledare som placerat sig på prispallen: Christian Granly, Circle K Norge kom etta och på en delad andraplats kom Therése Larsson tillsammans med Trine Solbakken Remen från Accenture Strategy.

En ära

— Att jag skulle komma som topp två hade jag inte vågat drömma om, det var fantastiskt roligt, säger Therèse Larsson.

— Det är ju ett otroligt gott betyg för all den energi jag lägger i det jag gör och ett fint erkännande.

Förutom ära och exponering, bland annat genom Finansavisen, så har utmärkelsen lett till att Therèse Larsson ska börja föreläsa tillsammans med rekryteringsbolagets vd - om ledarskap och karriär.

Enda kvinnan

Therèse Larsson kommer också - förstås - att fortsätta leda sina team inom Coca-Cola European Partners Norge. Hon berättar att hon är den enda kvinnan på sin nivå - övriga är män som är minst tio år äldre.

— Sales och support handlar om att utveckla och säkra Coca Cola på morgondagens marknader. Vi fungerar även som ett operativt stöd till säljare.

Ett närmare partnerskap har just inletts med flera andra marknader inom Coca Colas varumärke och då den norska divisionen tillhör de som kommit långt, särskilt tekniskt, så handlar mycket om att visa för de nya marknaderna hur de jobbar i Norge.

Om ledarskap

Vad tycker du om att vara ledare?

— Det är jättekul! Jag har ett brett team, med många olika människor, som arbetar både strategiskt och operativt. Det är kul att leda och fortsätta utveckla dem. Jag har sett många växa i sina roller och mästra nya utmaningar.

Vad strävar du efter i ditt ledarskap?

— Jag försöker att vara tillgänglig - min dörr ska alltid stå öppen oavsett om det är professionella frågor eller personliga saker.

Hon fortsätter:

— De som är i mitt team drivs av många olika saker och har olika mål och det gäller att anpassa sitt ledarskap efter varje individ.

Fakta: Tips till unga som vill leda

”Det jag alltid har gjort, oavsett min roll, är att allt jag gör tar jag fullt ägarskap i..

Fakta: Tips till unga som vill leda

”Det jag alltid har gjort, oavsett min roll, är att allt jag gör tar jag fullt ägarskap i och jag levererar alltid det bästa jag kan och med högsta kvalitet - då ser andra din potential och att du är att lita på och då kommer möjligheterna att dyka upp.”

Fakta: Skillnader arbetslivet Sverige-Norge

”I Norden är det inte så hierarkiskt, men i Norge är det ännu mindre hierarkiskt. Att vd..

Fakta: Skillnader arbetslivet Sverige-Norge

”I Norden är det inte så hierarkiskt, men i Norge är det ännu mindre hierarkiskt. Att vd:n kikar in och vill äta lunch är inget konstigt. Det är väldigt, väldigt platt. Norrmännen är också väldigt jordnära med armbågarna nedåt och det är en varm och trevlig stämning, så är det även i Sverige men ännu mer i Norge. Det är också mer konsensusdrivet i Sverige, här är det snabbare mellan beslut och action.”