— Det började som för många andra när jag var gravid, säger hon.

Hon började fundera över vilka gifter som barnet i magen utsattes för. Cancerframkallande, hormonstörande, som påverkar immunförsvaret eller tillväxten.

Profilen: Therese Birath

Familj: Man, två barn, 3,5 och 2 år. Hund och katter.

Bor: Villa i Månsarp. Ursprunglige..

Profilen: Therese Birath

Familj: Man, två barn, 3,5 och 2 år. Hund och katter.

Bor: Villa i Månsarp. Ursprungligen från Habo.

Utbildning: Miljökemist.

Jobb: Det egna företaget Kemikalieklok som arbetar med giftminimering samt anställd på halvtid på en privat resursskola.

Äter helst: Bra, ekologisk mat lagad från grunden. Gärna vegetariskt och efter säsong.

Gör på fritiden: Vi är en sån familj som bara leker vardag. Vi mest bara är.

Therese plöjde genom allt som fanns att läsa om ämnet. Till skillnad från många andra oroliga föräldrar hade hon sin utbildning till miljökemist i ryggen, något som gjorde att hon snabbt kunde ta till sig och börja använda sig av de nya kunskaperna i familjens vardag.

Barnet föddes, växte och skulle så småningom börja på förskolan.

— När min äldsta skulle skolas in så kändes det inte så bra.

Mycket av det Therese undvikit i hemmet skulle barnet nu komma i kontakt med på förskolan. Therese ringde kommunen för att höra hur de arbetade med frågan - och det slutade med att hon anställdes för att inventera vilka kemikalier och plaster som fanns i kommunens förskoleverksamhet.

Hela landet

Sedan har det rullat på. Nu reser hon land och rike runt för att licensiera förskolor som vill profilera sig som giftminimerade.

— Hela företaget har vuxit fram ur en efterfrågan. Ämnet blir mer och mer populärt men det finns inte så mycket kompetens.

Förskolan Tummelisa i Norrahammar var den första i landet att få den nya rEko-licensen.

— Det kommer mycket mejl från föräldrar om var de ska placera sina barn.

Hon är kritisk till regelverket och tycker att tillverkare som lanserar ett nytt material borde vara tvungna att bevisa att det inte är hälsofarligt innan det får säljas. Istället för att det ska förbjudas när det väl visat sig göra skada.

— Det här med försiktighetsprincipen har liksom tappats bort på vägen.

Svensk hjälte?

Annons

Therese driver bloggen Good Enough Tess där hon skriver om sina erfarenheter och nyheter inom området.

— Min profil har alltid varit "good enough". En nivå där man kan känna sig lugn. Det gäller att lära sig vilka punktinsatser som gör störst skillnad, och inte stressa över småsaker.

— Therese förmedlar ett budskap att allt vi gör blir till fördel för barnen, lite eller mycket. Och alla måste vi börja någonstans. Hon är så otroligt inspirerande och peppande i dessa ganska tunga frågor och det märks så väl att hon brinner för barnens bästa, säger Linda Florvik, en annan Jönköpingsbo, som står bakom signaturen @EKOklok.

Linda Florvik har nominerat Therese till utmärkelsen Svenska Hjältar som Årets miljöhjälte.

— Lagstiftningen i dagsläget är otillräcklig och det är ett stort och tufft mål som Therese arbetar mot - därför tycker jag hon skulle behöva lite uppmuntran i det hon gör.

Skippar sockret

Familjen Birath äter ekologiskt så mycket det går och väljer gärna vegetariskt. Numer lagar de maten från grunden och det är nästan lättare än innan.

— Jag är inte intresserad av matlagning men jag är intresserad av att få i mig bra mat, säger Therese.

Hon är helt sockerfri och barnen är nästan sockerfria. Men när de växer upp och åker hem till andra kommer de få göra precis som sina kompisar, det tycker Therese är självklart och det är inget hon stressar upp sig över.

— Jag tycker att det är viktigt för barnen att det här inte är något som de börjar trotsa med, eller att det blir konflikt i familjen.

Läs mer: Mona Rothzén plastbantar för barnens skull.