Läs mer: Ödebrink (S) behåller topplacering

Läs mer: Lokal KD-profil toppnamn för riksdagen

Centerpartiet i Jönköpings län är nu klara med hur valsedeln till riksdagen ska se ut. Partiledare Annie Lööf, ursprungligen från Maramö utanför Värnamo, toppar listan. Centerpartiet i länet har för närvarande ett mandat i riksdagen men bedömer det som möjligt att utöka till åtminstone två mandat i valet.

På andra plats står Helena Jonsson, från Tranås. Hon har tidigare varit förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och är ny i partiet.

— När jag slutade som ordförande i maj i år fick jag frågan av Centerpartiet om jag var intresserad av att engagera mig politiskt. Jag tycker att jag har skaffat mig mycket erfarenheter, kunskap och kontakter under min tid i LRF och ställde upp i medlemsomröstningen, säger hon.

I medlemsomröstningen fick hon ett stort stöd av partimedlemmarna och efter att listorna fastställdes nu i helgen är siktet inställt på riksdagen.

Livsmedelsplan viktig

En fråga hennes hjärta klappar extra mycket för är en nationell livsmedelsstrategi för Sverige, en fråga hon även arbetat med genom LRF.

Annons

— Där har vi en partiöverskridande överenskommelse men den behöver bli verklighet, så det är en fråga jag kommer följa vilken roll jag än har, säger hon.

— En annan fråga som engagerar mig är att man ska ha samma möjligheter oavsett om man bor i en stad, en småort eller på ren landsbygd.

Hur menar du?

— Stadsnormen i Sverige är väldigt stark. När det görs investeringar i städer ses det nästan som självklart men när man spenderar pengar på landsbygden ses det snarare som bidrag eller hjälp, vilket jag har svårt att förstå. Vi tar inte tillvara på alla de möjligheter som finns på landsbygden, säger hon.

På tredje plats står Göran Lindell från Vetlanda, som tjänstgjort som ersättare för Annie Lööf i riksdagen under hennes statsrådstid.

Vill stanna kvar

Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, står på fjärde plats vilket innebär att hon troligen inte kommer in i riksdagen. Ann-Marie Nilsson kom på en andraplats i medlemsomröstningen, men har meddelat partiet hon i första hand prioriterar kommunpolitiken. På femte plats står Axel Lindqvist, 20 år och från Grännatrakten, som länge varit aktiv i Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF.

Läs mer: Centerpartiet i Jönköpings lista till fullmäktige

Läs mer: Ann-Marie Nilsson tvåa efter Lööf

Läs mer: Vänsterpartiet klara med riksdags- och regionlistor