En kväll i slutet av november träffas vi för att tillsammans kora årets bästa spel. Det slits i kartonger, läses spelregler och snart är spelandet i gång både här och där.

Ett gäng börjar med barnvarianten av Alias, som går ut på att man ska beskriva ett ord för sin lagkamrat utan att nämna det vid namn.

— En grej man brukar ha på julen. Ofta grön! säger Kajsa Johansson, 10 år, uppspelt, och svaret är givet; julgran!

"Roligt men svårt"

Andreas Berggren testar tillsammans med döttrarna Saga och Tova Lagerkvist, 11 respektive 14 år, Power Play Hockey, ett spel med NHL:s logga på där det gäller att vara snabb i fingrarna.

— Roligt, men svårt! blir domen från tjejerna.

Speltesten fortsätter och när vinnaren i barnkategorin senare ska koras är det ganska jämnt mellan Labyrint, som bygger på SVT:s barnprogram med samma namn, och juniorvarianten av klassikern Gissa och Rita. Snart står det dock klart att Labyrint, som känns nytt och fräscht och dessutom har flera olika moment, går segrande ut kampen.

— Roligast är när man ska komma undan Taurus! tycker Oscar Hagfoss, 6 år.

Lockade till skratt

Vilket blev då årets spel?

Ja, även testarna av vuxenspelen hade fullt upp under spelkvällen.

Annons

Maktkampen var ett av de spel som lockade fram en hel del skratt hos deltagarna. Via spelkorten fick de olika uppdrag i stil med ”Säg emot din motspelare och få någon att hänga med”.

— Det här spelet funkar säkert jättebra att ha som en pågående grej under en fest, tipsar spelarna.

Vuxenvarianten av Alias testades också, och även här blev det stundtals ganska roliga förklaringar.

— Jag tror nog att jag har några på näsan, sa Anna H Lillieqvist, vars medspelare Sara Fridholm kunde skönja några fräknar och därmed svara rätt.

Trevligt upplägg

Bägge dessa spel gick hem ganska bra hos testarna, men det fanns ett spel som föll dem än mer i smaken, och som därmed utsågs till årets spel i vuxenkategorin; frågekortsspelet Vem sa så?

Här gäller det att veta vilka som står bakom diverse olika citat eller, om man inte har en aning, försöka lura sina motspelare att man vet.

— Roliga frågor och trevligt upplägg på spelet, sammanfattar Hannah Lundqvist.

Tidningens betyg och motiveringar hittar du under varje bild i bildspelet.