Det var djurskötaren Mats Johansson som hittade fölet imorse. Han såg på spår att någon eller några varit inne hos djuren under kvällen eller natten till idag.

– Vi har hittat två kraftiga störar som man använt för misshandeln. Jag har också andra spår som jag har visat för polisen. De gör en teknisk undersökning idag, säger Mats Johansson.

Fölet levde men var svårt skadat. Veterinär Maja–Lisa Broersma från Huskvarna veterinärstation konstaterade att en behandling inte hade hjälpt.

– Fölets tillstånd var så dåligt att en behandling bara hade förlängt lidandet, säger Maja–Lisa Broersma som fick avliva fölet på plats. I båset intill stod fölets mamma, minishetlandsponnyn Amanda, som fick en lugnande spruta.

– Annars hade hon nog sparkat sönder väggen, säger djurskötaren Anna Aspholm med rödgråtna ögon.

Stämningen i Stadsparkens djurstall var tryckt. Hela tiden kom det mängder med skolbarn som ville titta på djuren men dörrarna var stängda idag.

– Det är ju för barnens skull vi har djuren, det kommer mängder med besök hit, säger Glenn Öster på tekniska kontoret som nu har beställt bevakning av djurparken.

Fölungen Tindra skickas nu för obduktion till SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt, för att man ska säkert kunna veta skadornas omfattning. Maja-Lisa Broersma berättar att man undersöker på fölets muskler och ryggkotor och själva obduceringen kan ta upp till två veckor.

Enligt Mats Johansson är det inte första gången i år det hänt olyckor med djuren.

– För två veckor sedan jagades två lammungar med träpinnar och de haltade och hade ont efteråt. Tre dagar innan hade vi hittat en lammunge med en bakbenet rakt bakåt. Den fick vi avliva. Skadan såg konstig ut och nu undrar jag om inte den lammungen också blev misshandlad, säger Mats Johansson.

Djuren går ut och in dygnet runt. Skulle det hjälpa att ha dem inlåsta under natten?

– Det är de inte gjorda för, det är bättre med ett vaktbolag. Vi hade det för sju, åtta år sedan under en period, säger Glenn Öster.

Tindra var minishetlandsponnyn Amandas första föl.

– Fölet var piggt redan från första stund. Hon hoppade och skuttade runt här i hagen, säger Mats Johansson.

Samtidigt som polisen kom till djurhagarna ringde djurskötaren Anna Aspholm runt för att höra om några hästägare behöver en amma. Alternativet är att djurskötarna får eftermjölka henne så att hon inte får juverinflammation.

Totalt finns det ett 15–tal djur i Stadsparken. Förutom lammen och minishetlandsponnyerna finns det alpacka, lamadjur och getter.

– Det är för jävligt att sådant här händer. Vi hoppas att allmänheten håller ögonen öppna och att de hör av sig till oss om de ser eller märker något annat konstigt, säger Glenn Öster.