Tittar du i appen? Se tv-klipp här.

Tjippe har en gedigen meritlista i livet för att vara en till synes ordinär landbygsbo.

Men under ytan är Sven-Olof Johansson, snart 65, allt annat än ordinär. Mycket av det han företagit sig i livet är snarare alldeles extraordinärt.

Sommaren 2002 blev han, om än högst tillfälligt, lite av en rikskändis när han på den bredaste av breda skärstadsdialekter, det vill säga hans naturliga språk, agerade historieberättare i Morgonpasset i P3. Varje morgon, närmare bestämt 47 gånger, berättade han i direktsändning historier från livet på Motell Vätterleden – där han för övrigt fortfarande arbetar efter 48 år.

Men det är Vasaloppet som är den röda tråden i Tjippes liv. Som tonåring på 60-talet upplevde han det som åskådare i Mora – hans far var en hängiven skidsupporter.

År 1980 började han själv åka det klassiska loppet, till en början Öppet Spår ihop med sin bror.

— Vilken respekt vi hade. Så nervösa vi var. Hur klarar man 9 mil, det undrade vi.

Faktaruta: Vasaloppet

I morgon klockan 08.00 startar Vasaloppet för 92:a gången. 1922 arrangerades det första...

Faktaruta: Vasaloppet

I morgon klockan 08.00 startar Vasaloppet för 92:a gången. 1922 arrangerades det första.

Vasaloppet mäter 90 kilometer med start i Berga by i Sälen och målgång i centrala Mora. Byar på vägen är Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg, Eldris.

15 800 deltagare är anmälda. Platserna gick åt på 83 sekunder när anmälan öppnade i mars 2016.

Vasaloppet samlar i år deltagare från 46 olika nationer. 3 800 deltagare kommer från andra länder än Sverige.

För tredje året i rad är över 2 000 kvinnor anmälda till Vasaloppet.

Flest vinster i Vasaloppet har Nils ”Mora-Nisse” Karlsson med 9 segrar. Sofia Lind har vunnit flest gånger i damklassen med 4 segrar.

Jönköpings län är det femte bäst representerade länet med 648 anmälda. Stockholms län toppar med 2 354.

Sammanlagt är 927 skidlöpare kommit in i veteranklubben, vilket man blir om man tagit sig i mål under sammanlagt 30 år. 762 av dem är fortfarande i livet.

Sven-Olof ”Tjippe” Johansson från IK Vista i Kaxholmen har 36 år och sammanlagt 43 lopp (Vasaloppet + Öppet Spår) på sin meritlista. I morgon är det dags för lopp nummer 44.

Sedan dess är sviten obruten. Varje år, så när som på det inställda loppet 1990, har han åkt varje år.

Det innebär 36 år nu.

Eller 36 medaljår, på vasaloppsspråk.

Så kallad vasaloppsveteran blev han efter 30 år vilket gör att han numera åtnjuter den i vasaloppssammanhang så respekterade röda nummerlappen och en garanterad plats i startled 5.

Och eftersom han vissa år dubblerar med att åka både Öppet Spår och själva Vasaloppet står räkneverket just nu på 43 lopp totalt.

Ja, han åkte nummer 43 så sent som i måndags.

— Det var det bästa loppet av alla. Det var räls precis hela vägen förstår du, säger han förtjust.

Och det var lite som att cirkeln slöts där – i alla fall i fråga om sluttiden. I sitt första lopp 1980 klockades han på 6 timmar och 27 minuter och i måndags på 6.37.

I går gick minibussen med IK Vista-åkare, precis som vanligt, från Ica Kaxholmen till Limedsforsen i Lima. I går kväll checkade de in i ”Henrikssons hus” – Tjippe har för övrigt sovit i Lima inför varje av sina i morgon 44 starter.

Tjippe känner igen varenda meter utmed den klassiska vasaloppssträckan. Varenda backe, varenda krön, varenda böj.

Ja, nästan varenda träd.

43 lopp har medfört sina strapatser. Tjippe berättar om några av de mest minnesvärda:

Lopp nummer 7 – Vasaloppet 1986:

— Det var riktigt speciellt. Då kom vi upp till Lima sent på fredagskvällen. Vi bodde hos Henrikssons granne. På lördagsmorgonen möter jag Ingvar Siverth (också IK Vista) på trappen och han säger ”de har skjutit Palme”. Du vet hela förmiddan visste vi inget. Blir det nåt vasalopp? Vi trodde det skulle bli inställt. Hela landet var ju lamslaget. Jo, det skulle bli av sa de på eftermiddagen. Sen på söndagsmorgonen går speakern ut och säger det att nu ska vi hålla en tyst minut. 15 000 skidåkare, du vet vilket sorl och vilket väsen det brukar vara på startfältet då. Det blev precis knäpptyst, det var så overkligt, ingen rörde sig, de stod som förstenade. Det var helt tyst. Sen gick starten.

Lopp nummer 8 – Vasaloppet 1987:

— Det var det så kallade köldloppet, det var inte att leka med. Det var 32 grader kallt på starten. Du vet, de skulle egentligen inte ha släppt iväg, men vad skulle de göra, där stod 15 000 åkare. Hade de sagt att det blir inget, då hade ju folk frusit ännu mer.

En inofficiell polismätning klockan 7 på morgonen sa minus 41 grader. Efter starten när jag kom bort till vägövergången och tittade upp för backen, vilken syn vet du! Det var som en skogsbrand. Du vet hur det är när det är kallt och kropparna blir varma, det var som en brand upp i backen. Efter att tag stod massvis med sjukvårdare. De tittade på alla som kom, tittade i ansiktet på oss. Alla som var vita i ansiktet tog de undan direkt och behandlade.

Lopp nummer 42 - Vasaloppet i fjol.

— Ja, det var det värsta föret av alla. Det var ju 5, 6 grader varmt och det satt klister under hela skidorna. Det gick så trögt hela vägen, berättar han.

I morgon klockan 08.00 går Vasaloppsstarten än en gång från Berga by, och Tjippe kan inte sluta njuta av denna upplevelse med över 15 000 skidåkare.

— Jag kommer sätta stopp innan jag blir för gammal, det kommer jag, säger han.

Men får han själv välja är det inte än på ett tag.

— Jag har 36 medaljår nu. 40 skulle sitta bra, det skulle det.