Fram med pukor, trumpeter och fanor: Här ska demonstreras och protesteras! Men att tala om revolution är kanske att gå lite för långt av redaktör Kåre Boberg, som under flera år har haft huvudansvaret för Byarums hembygdsförenings årsskrift.

Läs mer: Kåre har kollen på vad som hänt i Byarum

Annons

Lik förbannat är det en intressant historia. ”Revolutionen” illustreras av ett demonstrationståg som drar fram framför järnvägsstationen på en drygt 100 år gammal bild. Bakgrunden var det pågående världskriget och svårigheterna att få tag i livsmedel. Detta menade man berodde på den konservativa regeringen som gynnade de rika. Samtidigt var det en tid av politiska omvälvningar och flera Vaggerydsbor ville säkert ha kommunister vid makten, som i Ryssland.

Mer om Farmen-farmen

På 220-talet sidor får vi också läsa om sockenskomakaren på 1700-talet. Och följa Janos Kursten, som flydde från Ungern 1956 och valde Sverige som sitt nya land. Berättelsen om Norra Brandstorp får väl sägas vara nygammal, i och med att det ju har varit platsen för de senaste årens Farmen-inspelningar.

Till bokens fasta avdelningar hör Kåres tillbakablick över året som gått, och ungefär samma grej, men för 50 år sedan. Den med Verner Malmstenstipendiatens uppsats är en annan standardavdelning. Årets stipendiat heter Cajsa Jansson och berättar sin släkthistoria. Det visar sig att en stor del av släktingarna har haft titlarna hemmansägare och hembiträde. Särskilt intressant är Cajsas intervju med en kvinna som varit just hembiträde.

Se även: Hembygd ett livslångt intresse för kulturpristagare

Om Jönköpings-Postens fleråriga chef Stig Fredriksson berättar en annan, inom medievärlden, lika välkänd Fredriksson – SVT-reportern Rolf. Han redogör bland annat för vad Stig hade för sig med ”kubbarna” i en koja vid Hjortsjön.

Se även: Historiskt boksläpp av titel med 40 år på nacken