Strax innan klockan ett på natten till söndagen underrättades polisen av ett väktarbolag om ett pågående inbrott på ett företag på Kämpevägen i industriområdet Ljungarum i Jönköping.

En polispatrull skickades ut till platsen och möttes då av de misstänkta gärningsmännen, som just lämnade platsen i ett fordon. Polispatrullen tog upp jakten på bilen och förföljde den under 20 dramatiska minuter. Jakten gick först söderut, då de misstänkta tjuvarna i mycket hög hastighet körde söderut på E4. Under biljaktens gång kastade de flyende misstänkta föremål från sin bil mot den efterföljande polisen.

– De kastade föremål i syfte att träffa eller oskadliggöra den bakomvarande patrullen, säger Fredrik Granström, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Annons

Biljakten slutade på Kraftgatan, där polisen fick stopp på bilen. Ett vittne beskriver för JP.se hur polisen då lyckades preja bilen av vägen. Patrullen kunde sedan gripa en person, vilket bekräftas av polisen.

Polisen meddelar vidare att de två andra personerna, två män, som befann sig i bilen sprang från platsen. Vid det laget kunde fler polispatruller och hundförare delta i sökandet efter männen.

– Det var åtminstone två hundpatruller och ett antal ytterligare patruller som var inblandade i försöket att stoppa och gripa dem, säger Fredrik Granström.

De två männen kunde också gripas i närheten av Kraftgatan.

De tre gripna männen misstänks nu för försök till grov stöld, grov vårdslöshet i trafik och försök till grov misshandel.

– Det var inget fullbordat, utan ett försök till inbrott. De misstänks inte ha tillgripit någonting, säger Fredrik Granström.

Männen, som kommer från ett angränsande län och är i 50-, 30- och 20-årsåldern, togs till polisstationen i Jönköping för förhör. Männen anhölls under morgonen av åklagare.