Trygghet, glädje, personligt och överraskning. Det är fyra viktiga ledord för en toastmaster eller toastmadame, tycker Thomas Tegnér, och han vet vad han pratar om. Han var toastmaster för första gången i tonåren, i dag är han 53 år och har guidat festdeltagare genom mängder av tillställningar, både mindre privata fester och stora evenemang med hundratals gäster.

Tips till gästen

Håll gärna tal – men inte för länge! Försök också tänka ut något mer personligt om ..

Tips till gästen

Håll gärna tal – men inte för länge! Försök också tänka ut något mer personligt om den du ska tala till eller om, som något ni upplevt ihop eller dina känslor för personen. En inre berättelse är alltid bättre än att rabbla upp punkt för punkt vad som hänt i personens liv, säger Thomas Tegnér.

Var försiktig med bildspel vid bröllop eller stora fester. "De flesta lokaler är inte gjorda för att kunna visa bildspel för en stor skara", säger Thomas. Vill du ändå dela med dig av bilder – håll dig till tre–fem stycken.

— Många tror att toastmastern ska vara lustig och skapa roligheter. Det är ju alltid trevligt, men det viktigaste är att skapa trygghet i festen. För gästerna kan det vara jobbigt att gå på en större fest om det är otydligt vad som ska hända. Det är lättare att umgås och mingla om man känner att någon håller i det, då kan man koppla av, säger Thomas Tegnér.

Det gäller att guida gästerna genom festen. Berätta vad som händer och vad som står på tur. Be dem som vill framträda men inte redan har anmält sig att meddela dig så att du kan planera in dem i schemat.

Högklackat och boa

Toastmastern är en länk mellan fest och känslor. Genom att bjuda på dig själv kan du skapa en stämning som gör att kommande talare inte blir så nervösa.

— Det är också bra att vara personlig. Våga presentera kommande talare ordenligt, försök ge dem en skön känsla innan de går på scen.

Annons

Tips till toastmastern

Var bra förberedd och ha ett tidsschema. Ha koll på vad som ska hända inom de närmsta 15..

Tips till toastmastern

Var bra förberedd och ha ett tidsschema. Ha koll på vad som ska hända inom de närmsta 15–20 minuterna så du kan styra köket utifrån det. Man vill inte att maten ska hinna kallna för att någon håller ett långt tal.

Var beredd på att improvisera.

Guida genom festen. Berätta vad som kommer att hända och var gästerna hittar till exempel bordsplacering och toaletter.

Ha mingelmusik i lokalen när gästerna kommer, risk att det blir tysta annars.

Om möjligt, försök skapa en mysig belysning i lokalen.

Ett överraskningsmoment kan vara ett bra sätt att höja stämningen och få gästerna att slappna av. Thomas Tegnérs specialare är att klä sig i högklackat och fjäderboa. Men det kan också vara en sång, antingen framförd av toastmastern själv eller så tar du hjälp av en musiker eller gäst.

Kom dock ihåg att låta det finstämda ta plats, särskilt på bröllopsfester.

— Jag vill gärna försöka lyfta upp kärleken. Parets kärlek absolut, men också att man kan omge folk med kärlek – oavsett vilken relation man har.

— En vanlig fest, som en födelsedagsfest, kan också vara personlig men där behöver det inte vara så finstämt.

Från glatt till gladast

Toastmastern ska också skapa ett gott tempo mellan mat och tal. Innan festen är det bra att göra ett tidschema med servering, planerade talare och andra inslag. Förbered gärna några inslag själv, det kan vara bra att ha om programmet känns tomt.

— Med ett väl förberett tidsschema blir det också lättare att improvisera och flytta om punkter. Håller någon ett långt tal kan man lägga in en sång som nästa punkt i stället för ytterligare ett tal, till exempel.

Det finns inga exakta regler men försök gå från glatt till gladare och gladast. Låt de mer uppsluppna inslagen komma senare i programmet, tipsar Thomas.

Fakta: Thomas Tegnér

Bor: Jönköping, har också en lägenhet i Vara.

Ålder: 53 år.

Gör: Driver eget bola..

Fakta: Thomas Tegnér

Bor: Jönköping, har också en lägenhet i Vara.

Ålder: 53 år.

Gör: Driver eget bolag som riktar in sig på marknadschefsfrågor, scenkonst, underhållning och shower. Håller bland annat på att planera Svenska Mässans 100-årsfest som hålls 2018. Är också marknads- och destinationsansvarig på Vara konserthus.