Läser du i appen? Se tv-klippet här.

— Han finns för oss. Och jag tror inte det finns någon som inte tycker om honom, säger Sebastian Bjärterot Nilsson som är med i SKUJ (Svenska kyrkans unga i Jönköping).

Tojje Wirén

Ålder: Snart 58 år.

Gör: Präst.

Familj: Fru, tre utflugna barn, fyra barnbarn, en hu..

Tojje Wirén

Ålder: Snart 58 år.

Gör: Präst.

Familj: Fru, tre utflugna barn, fyra barnbarn, en hund.

Intressen: Skrivande, huset och motion.

Det är torsdag kväll och i trädgården utanför Sofia Prästgård på Kapellgatan i Jönköping pågår lekar som avslutning på veckans konfirmandläsning. Det tjoas och tjimmas och mitt i den stora gruppen står Tojje.

Torsdag och tisdag

En stund senare har ett stort gäng ungdomar flyttat sig in i den stora gula byggnaden. Varje torsdag, och ibland också på tisdagarna, är det aktiviteter i prästgården.

Den här kvällen också och Tojje är så klart med. Fast lite förvånad blir han när Sebastian och Linn Bergman som är ordförande i SKUJ kliver fram med en stor blombukett.

— Du har lagt ner så mycket tid på oss ungdomar. Åker på läger både med HV-konfan och vildmarksgruppen. Och så är du här i Prästgården när vi är det, säger Sebastian.

— Du ställer alltid upp och lägger så mycket tid på oss. Du gör allt för oss och är värd något tillbaka, fortsätter Linn.

Alltid Värmland

Annons

I ett mejl till redaktionen berättar ungdomarna att Tojje åker på flera veckolånga läger varje år, planerar för konfirmationer och är både vigsel- och doppräst.

Vildmarkslägret – som Tojje i år deltar i för 26:e året – är dessutom något utöver det vanliga. Då åker han tillsammans med 90-talet ungdomar till Värmlandsskogarna för att paddla kanot i nio dagar. ”

Vem skulle göra något sådant?” frågar sig ungdomarna och menar att det är ett mirakel att en person kan göra allt detta.

— Tojje har barnasinnet kvar och jag aldrig tidigare träffat en präst som är så rolig och glad, säger Linn som försvunnit ut i köket för att förbereda kvällens semlebak.

Glad mottagare

I det stora allrummet, med soffor och kuddar, står Tojje kvar med blommorna i famnen och ler.

— Riktigt häftigt. Fantastiskt, säger han och ser ut över ungdomarna.

1985 kom Tojje som präst till Jönköping och arbetade de första åren i Ljungarum och i Månsarp. 1988 blev han skolpräst i Sofia församling och där är han kvar.

— Det är en skatt jag inte vill tappa, säger han som längre tillbaka, innan han blev präst, arbetade med gamla människor och trivdes jättebra också med det.

Speciell gemenskap

Nu är det istället fokus på ungdomarna. Tojje berättar att han hela tiden utvärderar det han gör och hittills har det funkat bra.

— Mitt är arbete är väldigt roligt men också viktigt. Jag får vara med dem ett stycke väg under en viktig tid av deras liv. Och det är en speciell gemenskap, säger Tojje som varken tröttnar på ungdomarna eller lägerlivet.