Tanken har funnits sedan innan Mia Ringblom Hjertner, regissör och konstnärlig chef på Spira, började i huset. Genom att engagera Johanna Svalbacke som manusförfattare och Oskar Humlebo som kompositör växte "De fantastiska" sedan fram till verklighet. På fredag är det urpremiär i Kammaren på Spira.

— Den handlar om fem personer i åldern 14-15 år. En brytpunkt i en ung människas liv skulle jag vilja säga, man är fortfarande barn och på väg in i vuxenvärlden, säger Mia Ringblom Hjertner och fortsätter:

— Till det yttre är det en berättelse om fem unga personer som spelar i ett band, men egentligen handlar det om deras relation, vad som händer emellan dem och i dem.

Skådespelarna i pjäsen är Rebecca Kaneld (Julia), Sanna Ingermaa Nilsson (Egle), Anna Engberg (Fredrika), Hanna Schön (Matilda) samt Vilde Moberg (Silje). Tillsammans har de inte bara repeterat in själva pjäsen utan även repat in som ett band för att få den autentiska känslan. Och det var varierade bakgrunder för skådespelarna när det gäller musiken.

Annons

— Jag har spelat lite piano, men jag hade aldrig spelat i band eller spelat den sortens musik, så det var en del av lockelsen att få utmana sig i det - och dessutom spela en roll samtidigt som instrumentet. Att få lägga till det lagret, säger Vilde Moberg.

Inte heller Rebecca Kaneld som har rollen av sångerska hade varit med i ett band tidigare, så även om hon har utbildat sig i sång var det en ny erfarenhet.

— Jag kommer ihåg de första dagarna när vi hade workshop i juni, vi repade bara med bandet. Man fick verkligen känslan av att man hade ett band nu. Det var en häftig känsla, säger Rebecca Kaneld.

För Vilde Moberg blir det ett återseende med Spira. Skådespelerskan har tidigare bland annat varit med i "Spelman på taket" och barnteatern "Diktatorn". Tvära kast kan man tycka, men det finns vissa likheter menar Vilde.

— Alla tre föreställningarna har mycket musik, så det känns som en gemensam nämnare som är jättekul att få fortsätta utveckla, säger Vilde.

Vad var det som lockade med det här projektet?

— För det första tycker jag att manuset är grymt. Just när man är 14 går man igenom så mycket, så det är en del att bita i för en skådespelare i och med att man på så kort tid får gå igenom så många känslolägen. Det är jätteutmanande och spännande, säger Vilde.

— Jag håller med. Musikteater ligger mig varmt om hjärtat och är en fantastisk form. Teater och musik, två komponenter som är perfekta tillsammans, säger Rebecca.

"De fantastiska" har premiär fredag 15 september.

Läs mer: "Jag kan styra mer men det är inte lika roligt"

Läs mer: De gör höstens stora ungdomssatsning