Den lilla fastigheten intill hamnen vid Baskarps sluttningar som sedan länge fungerar som sommarkiosk, ägs av Sveduddens båtklubb men har länge drivits av externa aktörer. Redan för fyra år sedan började nu 17-åriga Linnea Johansson att driva kiosken, och har sedan fått sällskap av lillasystern Sara Johansson. I år har dessutom kusinen Julia Larsson anslutit till hamnkiosken. Här kan båtägare, förbipasserande bilister och andra stanna till för att köpa toast, glass, godis och fika från slutet av maj och över hela sommaren.

— Det är ett jätteroligt sommarjobb och utsikten är fantastisk. Jag tycker det är kul med företagande och kan se att det finns utvecklingspotential, säger Linnea Johansson.

Efter att den gångna veckan har deltagit i Ung Drive - sommarlovskonceptet där unga får chansen att inspireras till entreprenörskap och starta företag - känner hon ännu större drivkraft att sälja varor i kiosken, som visserligen är en liten verksamhet men som kan innebära många lärdomar.

Annons

— Man får lite nya infallsvinklar när man fått lära sig om ekonomi, marknadsföring och evenemang. Söndagen den 9 juli ska vi sälja våfflor utanför kiosken och en annan dag gör vi kladdkaka, berättar Linnea Johansson.

Matteträning

15-åriga systern Sara Johanssons "stora och goda" kanelbullar ska ha gett hamnkiosken ett visst rykte.

— Dagar när det är riktigt varmt under semestern har man knappt hunnit äta lunch, det har varit kunder hela tiden. Men när det är halvlugna dagar går det att sitta och prata med kunder som dricker kaffe vid borden utanför, säger hon.

Sara konstaterar att sommarjobbet innebär träning i både matte och engelska, genom försäljningen och de utländska kunder som dyker upp.

— Det är roligt att sälja saker till folk och att få träffa olika människor här, säger Julia Larsson, 13 som är med för första gången.

De är alltid minst två i kiosken, medan den tredje får vara ledig. Föräldrarna finns med i projektet, men det är tjejerna som driver verksamheten. Varorna köps in direkt från GB Glass, Jobbmeal eller bakas hemma. Och trion får behålla alla intjänade pengarna själva, men städar i gengäld båtklubbens toaletter.

Kiosken håller öppet till och med sista helgen i augusti.