Försäkringskassan kräver återbetalning av en stor summa pengar som ska ha betalats ut till SD:s Anne Karlsson. Hon sitter i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Värnamo kommun, är ledamot för Sverigedemokraterna i region Jönköpings län och sitter i partistyrelsen, partiets högsta verkställande organ.

Försäkringskassan vände sig våren 2016 till Sverigedemokraterna och krävde svar på frågor kring hur mycket Anne Karlsson hade arbetat för partiet och hur stor summa pengar som betalats ut till henne, framför allt under 2011. Senare inleddes en utredning som resulterade i att politikern nyligen fick papper om återbetalningskrav från Försäkringskassan.

Mår dåligt

Anne Karlsson säger hon att hon mår väldigt dåligt och nekar till att hon ska ha begått något felaktigt.

– Det är tråkigt att folk vill andra illa. Jag har inte gjort något brottsligt. Det här är ren illvilja, säger hon till tidningen.

Har du någon tanke på vem som har gjort anmälan?

– Ja, men det vill jag inte uttala mig om förrän jag har diskuterat det med mina jurister.

Arbetat under sjukskrivning

Annons

Den krävda återbetalningen från Försäkringskassan handlar, enligt Anne Karlsson om att hon har suttit i fullmäktige på kvällarna samtidigt som hon har varit sjukskriven på 25 procent.

– Det är fritidspolitik. En hobby. Jag har kopplat in jurister i detta som kommer att trycka extra på det. Det handlar om ett arvode på 500 kronor i månaden, säger politikern.

Hur stor summa pengar handlar det om?

– Det vill jag inte gå in på.

"Har tagit hårt på mig"

Beslutet kommer att överprövas, men fram till dess att svaret på omprövningen kommer måste politikern betala en summa till Försäkringskassan varje månad.

Kommer detta att påverka ditt politiska uppdrag?

– Jag har ju inte gjort något brottsligt, så jag kommer att försöka fortsätta som vanligt.

Hur reagerar du på anklagelserna, som du anser är falska?

– Det har tagit rätt hårt på mig, att bli påhoppad. Jag går till en kurator och pratar av mig. Det känns ju inte alls bra, men jag försöker att leva vidare och hoppas att sanningen kommer fram vid en omprövning.

Flera hundratusen

Enligt uppgift till tidningen handlar det om flera hundratusen kronor som Försäkringskassan kräver tillbaka. Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna säger att partiet nyligen fick vetskap om uppgifterna.

– När vi nåddes av uppgiften tog vi kontakt med henne. Vi fick en generell redogörelse, svar på ett antal frågor vi ställde, och i övrigt information kring processen framgent. Vi avser inte att agera ytterligare med anledning av den information vi har idag, skriver Henrik Gustafsson i ett sms.

Följer processen

Han fortsätter:

– Vi kommer att följa processen i stort och när ny information eller utfall når vårt bord, kommer vi initiera nya samtal och återigen titta på frågan.