Det jäser i Miljöpartiet. Många inom partiet menar att det gjorts för många eftergifter i regeringsställning och gentemot Socialdemokraterna. Det finns också ett missnöje över en bristande interndemokrati.

Fakta: Alternativa listan i MP

Anneli Vitterskog, 36, Mjölby

Max Troendle, 21, Kalmar

Marlene Tamlin, 32, Västerås

Peter Söderlu..

Fakta: Alternativa listan i MP

Anneli Vitterskog, 36, Mjölby

Max Troendle, 21, Kalmar

Marlene Tamlin, 32, Västerås

Peter Söderlund, 57, Tyresö

Nina L Petersson, 52, Tyresö

Karin Olofsson, 74, Tidaholm

Anna Hansson, 43, Alingsås

Linus Pettersson Lakso, 33, Eskilstuna

Göran Hådén, 36, Härnösand

Maria Ferm, 31, Stockholm

Ann Engqvist, 53, Svedala

Jan-Erik Engman, Skellefteå

Catrine Ek, 49, Nynäshamn

Tina Ehn, 49, Hunnebostrand

Mats Dahlberg, 44, Piteå

Isak Betsimon, 37, Stockholm

Nicklas Börjesson, 42, Stockholm

Ett 40-tal miljöpartister samlades till en inofficiell konferens i Jädersbruk utanför Arboga i vintras med krav på mer systemkritik. Exempel på frågor där det råder missnöje med partiledningen är regeringens försäljning av Vattenfalls tyska brunkol, omställningen i flyktingpolitiken samt beslutet att ingå värdlandsavtal med Nato.

En av initiativtagarna till mötet i Jädersbruk, där bland annat riksdagsledamoten Carl Schlyter och ex-språkröret Birger Schlaug deltog, var Sibylla Jämting.

"Bättre att stå utanför"

Det är just Sibylla Jämting, också kommunpolitiker i Aneby, som nu tagit fram en alternativ lista till partistyrelsen inför Miljöpartiets kongress som startar i Linköping på fredag. Listan är en rejäl omkastning av valberedningens förslag där hälften av kandidaterna bytts ut.

— Vi är inte nöjda med utvecklingen i Miljöpartiet. Vi måste ha en grönare profil med större gröna omställningar, säger Sibylla Jämting.

Annons

Bland de politiker som inte finns med på den alternativa listen återfinns Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister samt Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister. Listan innehåller färre heltidspolitiker och fler "gräsrötter" jämfört med valberedningens förslag. Dessutom är kandidaterna äldre.

— Vi vill ha mer maktspridning. Flera av de som sitter i partistyrelsen idag är ministrar och har därför redan stort inflytande. Jag har inga synpunkter på Alice Bah Kuhnkes politik i sig. Jag tycker bra om både henne och Per Bolund, säger Sibylla Jämting.

Måste man inte kompromissa om man vill sitta i regering?

— Ja, men inte till vilket pris som helst. Utvecklingen går åt fel håll. Då är det bättre att stå utanför, säger Sibylla Jämting.

Röst för de "missnöjda"

Hon tycker att Miljöpartiet borde ha förhandlat mer innan partiet satte sig i regeringen.

— Nu är det inte så mycket kvar av mandatperioden. Jag tycker att vi ska använda återstoden av tiden till att tydliggöra vad vi vill med vårt parti för att återvinna trovärdigheten.

Sibylla Jämting har tidigare gått ut med frän kritik mot sitt parti. Hon lämnade MP förra sommaren i protest mot brunkolförsäljningen, men valde att gå tillbaka några månader senare. Senare blev hon gruppledare för MP i Region Jönköpings län.

Kommer du att lämna partiet igen om politiken inte går i den riktning som du önskar?

— Jag har inte gjort detta för att ställa ultimatum utan för att väcka debatt och vara en röst för de som är missnöjda. Jag tror inte att vi får igenom alla våra kandidater på listan rakt av, säger Sibylla Jämting.