Ett stilla regn under ett par dagars tid vad Henrik Svensson på Labbarps gård ställer hoppet till. Och efter det lite lagom med regn varje vecka. Den där lilla slatten som kom för ett par dagar sen har dunstat bort utan att göra så mycket nytta.

– Den långvariga torkan och värmen är problematisk och på sikt kan det bli kris för oss bönder. Det blir sämre skördar och om det inte kommer regn snart kan vallskörden också vara hotad.

Tankar om nödslakt

Henrik Svensson är mjölkbonde och det han odlar går till att utfodra djuren. I år rapporteras om betydligt sämre skördar i hela landet, kanske 65 procent av normalskörd hittills.

I länet talas om en halvering och en av Henriks kolleger i Uppland fick tio procent av normalskörd. Totalt sett går det inte att klara utfodring utan att köpa in det och det blir då en extra kostnad och försämrad lönsamhet. Bönder stressas av situationen och tankar på att slakta djur i förtid finns i deras huvuden.

– Men det kompliceras också av att slakterierna inte kan ta emot nödslakt, det är redan kö vid Scans enheter eftersom marknaden för kött inte riktigt fungerar, säger Henrik Svensson.

Bestående skador

Själv är han ganska nöjd med den första skörden, här i Labbarp är det bra lerjord. Men marken han har i Taberg består av sandjord och grus där är det betydligt torrare.

– Vi får se hur det blir. För spannmål har det blivit bestående skador, det som kommit upp är stressat och har fått skördas med kortare strån. Det är det som täcker upp för grässkörd, men i år får vi inte det tillskottet. Det kan bli kris när fodret tar slut.

Annons

Framtida produktion

Jordbruksverkets nya generaldirektör, Christina Nordin, står också på gårdsplanen och lyssnar. Hon har bjudit in sig själv för att ta reda på hur allvarligt läget direkt från kunskapskällan och vad Jordbruksverket kan göra. Henrik Svensson talar för många eftersom han sitter i regionstyrelsen för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

– Det är en svår situation och det är allvarligt för det handlar ju både om framtida produktion, att våga satsa och och ytterst handlar det om vår livsmedelsförsörjning. Det regeringen gör genom landsbygdsministern är att försöka förhandla fram dispens så att lantbrukarna kan använda mark som är satt i träda och för skyddszoner.

Kan må dåligt

– Sen tar jag också till mig det som Henrik säger om hur lantbrukarna påverkas och stressas. Vi behöver gå varligt fram när kontrollanterna är ute och träffar dem, jag har nog inte tänkt på det på det sättet tidigare, säger Christina Nordin.

Det Henrik Svensson tog upp är problemet med bemötande när kontrollanter möter bönderna. Torken nu gör att sådda grödor inte gror och ersättning ges för det som odlas.

– Det kan uppstå kränkande situationer och en del kan må riktigt dåligt. Det finns risk att det går ut över djurens skötsel så det gäller att se till de mjuka värdena i sådana här extrema situationer.

Vill ha dispens

Besked har inte kommit från EU om att få använda skyddszoner och mark i träda, som ju är ett brott mot EU:s villkor. Och för Jönköpings län har det inte så stor betydelse, enligt Henrik Svensson.

– Vi har inte så mycket sådana områden i länet.

Men regn önskar han. Stilla och långvarigt först och sedan med lagom påfyllnad. Lite varje vecka.