– Jag utgår från att det blir en friande dom för min klient, säger Mikael Svegfors, som företräder den tilltalade mannen i 60-årsåldern.

Mikael Svegfors (till vänster) som är advokat för mannen i 60-årsåldern som åtalas för mordet i Tovrida är inte förvånad över att de båda tilltalade männen har släppts på fri fot.
Foto: Robert Eriksson

På tisdagen var det den sista av fyra rättegångsdagar om mordet i Tovrida, som inträffade i höstas. Ordföranden för rättegången sa att man tidigast på tisdag eftermiddag skulle lämna besked om fortsatt häktning för de båda åtalade männen. Beslutet blev alltså att de båda misstänkta männen frias från häktet.

– Jag är inte förvånad, säger Mikael Svegfors.

– Ska vi ha rättssäkerhet måste det finnas riktig bevisning för att fälla någon för ett allvarligt brott. Det här är ett autentiskt exempel på ett mål som helt och hållet byggts upp på indicier, fortsätter han.

Mikael Svegfors tycker inte att det finns någon självständig och tydlig bevisning mot vare sig hans klient eller den andra tilltalade mannen, som är i 50-årsåldern. Han har pratat med sin klient och säger att han är oerhört lättad och glad.

– Han har varit nedstämd och tyckt att det här har varit jobbigt, så det var ett välkommet beslut på alla sätt, säger han.

Vad innebär det för tingsrättens dom att männen nu har släppts från häktet?

– Förenklat kan man säga såhär, släpps en tilltalad ur häktet innebär det att det i vart fall inte kan bli tal om ett fängelsestraff som överstiger två år. När det gäller min klient utgår jag från att det blir en friande dom.

Annons

Han säger att det är mer komplicerat för den tilltalade mannen i 50-årsåldern eftersom han har erkänt grovt vapenbrott. Han vill inte uttala sig om han tror att även den mannen kommer att få en friande dom.

Den 24 april väntas domen i målet komma.

Jessica Andersson betonade under rättegången i Jönköpings tingsrätt att det från den 2 november klockan 12.47, då 47-åringen handlade på Systembolaget i Huskvarna, inte finns några som helst livstecken från honom. Han hade samma kläder på sig den 2 november som när han hittades död liggandes på en soffa i bostaden i Tovrida den 12 november. Han sköts i hjäl med fem skott i huvudet och skotten avlossades från nära håll, enligt Jessica Andersson.

– Mannen sköts när han låg och sov och det var ett direkt uppsåt att döda, betonar Jessica Andersson.

”Inget tyder på andra gärningsmän”

Inget tyder enligt Jessica Andersson på att några andra gärningsmän än de åtalade är inblandade i mordet.

– Bådas dna finns på mordvapnet och det finns blod från NN (47-åringen) på en tröja som tillhör NN (mannen i 50-årsåldern), säger hon.

Ingen annan har dessutom nyckel till bostaden där 47-åringen hittades död. Och dörren dit in var låst.

”Hur osannolik får en berättelse vara?”

Kammaråklagare Adam Rullman tyckte att tingsrätten skulle fundera över hur osannolik en berättelse får vara. Han syftar på uppgifterna från mannen i 50-årsåldern om hur han hittade mordvapnet vid en sopstation i Tovrida och tog med det hem för att provskjuta det. Han köpte drygt 100 skarpa patroner från en person och ”glömde” sedan den skarpladdade revolvern framme på köksbänken i bostaden i Tovrida.

– Jag skulle bli förvånad och beklämd om tingsrätten godtar den berättelsen, säger Adam Rullman.

Han frågar sig hur 47-åringen kom till Tovrida om inte NN (mannen i 50-årsåldern skjutsade honom dit.

Det låg en död man på hans soffa i tio dagar

Det är osannolikt att mannen i 60-årsåldern inte vetat om att det legat en död man på hans soffa i tio dagar, understryker Adam Rullman. Han menar att mannen är starkt delaktig i mordet, men överlämnar till tingsrätten att besluta om han ska dömas för medhjälp till mord eller något annat.

Adam Rullman anser att mannen i 50-årsåldern ska dömas för mord samt grovt vapenbrott till fängelse i 16-18 år. Han anser att båda männen ska kvarbli i häktet tills domen vinner laga kraft.

”Har inte haft något med mordet att göra”

Mikael Svegfors som företräder mannen i 60-årsåldern menar att hans dna på vapnet inte säger något om att han har medverkat till mordet.

– Han vet inte vem den döde mannen är och har inte haft något med mordet att göra, säger Mikael Svegfors.

Han tycker att tingsrätten ska ogilla åtalet mot honom.

”Borde funnits mer än en blodbesudling”

Uno Karlsson som är advokat för mannen i 50-årsåldern menar att tingsrätten måste pröva om det kan vara på sättet som hans klient har berättat.

– Om 47-åringen blev skjuten på så nära håll som åklagarna påstår borde det ha funnits mer än en blodbesudling på NN:s (manen i 50-årsåldern) tröja säger Uno Karlsson.

Om mannen i 50-årsåldern sköt 47-åringen, varför finns det då inga dna-spår från honom på revolverns kolv och avtryckare, frågar sig Uno Karlsson.

– Tingsrätten måste också fråga sig om mannen i 50-årsåldern är så korkad att han lägger mordvapnet under sin huvudkudde. Det finns ett antal försvårande omständigheter för honom, men det innebär inte att han har gjort det här. Han ska frikännas för mord och försättas på fri fot, säger Uno Karlsson.

Fotnot: JP har förgäves sökt Adam Rullman, Jessica Andersson och Uno Karlsson för en kommentar.