Lekeryd

Läs mer: Mordgåtan i Tovrida: Här är alla bevisen som kan fälla utpekade männen

Den 24 april kom domen i Tovridarättegången. De två män som misstänktes för mord på en 47-årig man friades. Nu överklagas domen av åklagaren, överklagan gäller frikännandet av den yngre av männen, en man i 50-årsåldern.

– Vi tycker att bevisningen pekar åt hans håll, något som blev särskilt klarlagt under tingsrättsförhandlingen, säger Jessica Andersson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Jönköping.

Läs mer: Männen frikänns från Tovridamordet

Det var i november förra året som 47-åringen hittades död i sitt hus i Tovrida, skjuten med flera skott i huvudet. En man i 60-årsåldern och en man i 50-årsåldern åtalades. Båda männens dna har återfunnits på mordvapnet, vapnet hittades också under den yngre mannens huvudkudde av polis. Den medåtalade äldre mannen har även pekat ut den yngre under rättegången.

Felaktig bevisvärdering

Det tingsrätten främst tryckte på i frikännandet var att de uppgifter som presenterats inte utesluter alternativa gärningsmän. Jessica Andersson anser att tingsrätten gjort en felaktigt bevisvärdering när de frikänt mannen för mordet.

Annons

– Jag tycker att tingsrätten bör göra en större helhetsbedömning av bevisningen och inte se till varje enskild omständighet för sig, det är så många omständigheter att vi tycker att det är sannolikt, säger hon.

Tingsrätten menade ju att det inte går att utesluta alternativa gärningsmän?

– Vi tycker att vi fört en bevisning som tydligt visar att det inte kan finnas alternativa gärningsmän, dna-bevisningen på mordvapen är det tydligaste tecknet, säger Jessica Andersson.

Fortsatt utredning

Dessutom återupptas nu förundersökningen i fallet. Vad det är för ytterligare bevisning som kan säkras vill Jessica Andersson inte avslöja av hänsyn till sekretessen.

– Det innebär att det blir ytterligare utredning men vad kan jag inte gå in på, säger hon.

Läs mer: Tovridamordet "Han skulle aldrig skada någon"

Läs mer: Tovridamordet: Mannen sköts med fem skott i huvudet

Läs mer: Båda åtalade släpps på fri fot efter Tovridamordet

Läs mer: Man riskerar 18 års fängelse för Tovridamordet

Läs mer: Svartsjuka kan ligga bakom mordet

Läs mer: "Han sa att det var dumt att skjuta honom inomhus"

Relaterat: Mordgåtan: Vem var det som sköt mannen i Tovrida?
Relaterat: Johan Frisk om Tovridamordet
Relaterat: Tingsrätten stoppar fotografering in i rättssal
Relaterat: Vittnes förhörs om mordet i Tovrida
Relaterat: Marie J Flyckt: Vi och du blev offer för godtycklig maktutövning