Självmordsbombaren hade när han dog på sig ett id-kort utfärdat 2003 i staden Liège, där ett terrorattentat utfördes 2011 och två räder gjordes efter Parisdåden.

En man, Nasserdine Menni, har dömts i Skottland för att ha finansierat Stockholmsdådet.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, säger till Svenska Dagbladet att id-handlingen är ytterligare en indikation på att Abdulwahab inte var ensam.

Annons

– Sedan om han tillhörde ett nätverk eller bara var en sympatisör är svårt att säga, säger Hans Brun till tidningen.

Men uppenbarligen ska någon form av koppling till Belgien finnas.– Vad han har gjort där är omöjligt att säga, men han kan ju ha fått utbildning eller bara inspiration där, säger Hans Brun.

Enligt Svenska Dagbladet vill inte Säpo kommentera uppgifterna, utan hänvisar till chefsåklagaren Agneta Hilding Qvarnström.

I höstas avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning en hemlighetsstämplad rapport från FBI som visade på att Taimour Abdulwahab måste fått hjälp att bygga en avancerad bomb.

FBI-rapporten mörkades och presenterades aldrig för allmänheten.

– För tillfället sker det inget aktivt arbete. Förundersökningen lades ner för snart ett år sedan, primärt beroende på att den ende misstänkte som vi kunde se fanns i utredningen var död, sa Agnetha Hilding Qvarnström i september i fjol.

(TT)

Daniel Hultqvist