En man fick ett år och åtta månader och en tredje ett år och fyra månader. En fjärde fick villkorlig dom. Samtliga är hemmahörandes i Jönköpings kommun.

Det var kvällen den 11 februari som flera polispatruller larmades till Taberg. Ett rån hade skett varpå de misstänkta rånarna hade lämnat platsen i bil. Fyra män kunde gripas en och en halv timme senare på länsväg 650 strax utanför Månsarp och anhölls följande natt.

De fyra häktades på sannolika skäl misstänkta för rånet, vilket skedde i samförstånd med hot om våld. Bytet beräknades till 73 000 kronor i kontanter, cigaretter till ett värde av 1 000 kronor, plus nycklar och mobiltelefoner.

LÄS MER: Fyra män rånade mack – här greps de efter flykten

Vid bestämmandet av påföljderna har Tingsrätten tagit särskild hänsyn till att rånet har föregåtts av viss planering, anskaffning av maskering, vapen och två flyktbilar. Själva rånet har sedan utförts av två beväpnade, maskerade gärningsmän i samband med stängningsdags varvid de två målsägandena inte haft någon som helst beredskap. Ett av vapnen kunde ha varit livsfarligt och liknade en machete, står det att läsa i domstolsprotokollet.

Båda de maskerade rånarna, 23 och 19 år, är tidigare dömda för brott. Dock beaktas den sistnämndas unga ålder varpå han endast döms till ett år och fyra månader. I den förstnämndes fall gällde åtalet utöver grovt brott även rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Annons

Relaterat: Fyra män rånade mack – här greps de efter flykten

Den tredje mannen, 22 år, anses inte varit fullt delaktig i de försvårande momenten och döms till ett år och åtta månaders fängelse. I fallet med den fjärde mannen, 20 år, tas dennes bristande insyn i värdet av det som tillgreps i beaktning varpå domen stannar vid villkorligt.

De fyra männen döms också att betala skadestånd till målsägandena på 44 038 respektive 40 514 kronor.

Hot