På fredagseftermiddagen delade Nyföretagarcentum i Jönköping ut priset Årets nyföretagare till tre drivna familjeföretag på kulturhuset Spira. Först ut att ta emot utmärkelsen i kategorin tjänster var Cecilia och Peter Tengström.

– Vårt företag heter Robot10, men uttalas Roboten, det är en ordlek, berättar Peter Tengström.

Företaget startades hösten 2015 och hyr ut robotgräsklippare.

– Kommunen var våra första kunder, de hade problem med personalens säkerhet vid klippning av rondeller, så de hyrde in oss. Vi tillhandahåller alltså en tjänst där man kan hyra robotgräsklippare och vi tar hand om både installation och skötsel, förklarar Peter Tengström.

I motiveringen står att de visat stark initiativförmåga och brutit ny mark inom ett affärsområde med stor utvecklingspotential. Peter berättar att de även globalt sett är det enda företaget som tillhandahåller robotgräsklippare som en tjänst och inte som en produkt man säljer.

Marie och Sebastian Rudenstam fick priset Årets nyföretagare för sitt företag Beleco.
Foto: Robert Eriksson

Nästa företag att få pris i kategorin tjänster var Beleco som drivs och mor och son, Marie och Sebastian Rudenstam.

– Tanken slog mig när jag skulle lämna tillbaka en leasingbil, det var så idén kom, berättar Marie Rudenstam.

– Istället för att köpa en möbler så kan man hos oss betala för att använda den. Man betalar 5 procent av köppriset per månad och sedan kan man bestämma om man vill fortsätta streama möbeln per månad eller så kan man köpa ut den, berättar Sebastian Rudenstam.

Annons

Företaget startade våren 2016 och de har stora planer. I framtiden hoppas de kunna nå ut i Europa med sin ide. I motiveringen står bland annat att företaget har utvecklat en idé som på ett resurseffektivt och smart sätt bygger nya trender. Nya begrepp som streama möbler, gig-ekonomi och digitala nomader driver bolagets marknadsföring.

Jesper och Lina Andersson fick priset Årets nyföretagare för sitt företag The scooter store, här tillsammans med barnen Elias, Avin och lilla Viggo som sitter i knäet.
Foto: Robert Eriksson

Det tredje företaget prisades i kategorin handel. Jesper och Lina Andersson driver butiken The scooter store på Rosenlund.

– Det började när äldsta grabben började intressera sig för att trixa med sparkcykel som idé kom om att starta en butik som inriktar sig enbart på sparkcyklar, berättar Jesper Andersson.

I motiveringen står bland annat att företaget är ett utmärkt exempel på hur ett personligt och familjeintresse kan utvecklas till en lönsam affärsverksamhet.

Nyföretagarcentrum har vecka 17 en en nationell nyföretagarkampanj och i Jönköping uppmärksammar man det bland annat med Café starta eget. För att inspirera fler till att starta eget delar men också ut priset Årets nyföretagare.

Samtliga pristagare ser utmärkelsen som ett kvitto på att de gör ett bra jobb och är på väg i rätt riktning.