Relaterat: Åklagare misstänker: Kvinna våldtogs under knivhot och kastades ur bilen – nu kan trio dömas

Domen vid Göteborgs tingsrätt meddelades under torsdagen. Åklagaren yrkade på grov våldtäkt, människorov och rån för händelsen i Jönköping men tingsrätten väljer att bara döma männen för rån.

Samtliga tre män döms till fängelse i respektive tre år, i två år och sex månader och i sex månader.

En av männen, som nu döms till sex månaders fängelse, dömdes nyligen till ett år och sex månaders fängelse för våldtäkt i ett annat mål. Rätten har tagit hänsyn till detta när man bestämt strafftiden, enligt domen.

Enligt domen har åklagaren inte kunnat styrka att en våldtäkt har ägt rum i bilen vid hotellet i Jönköping. Vad gäller våld i bilen får kvinnans uppgifter endast visst mindre stöd av de skrapsår på hals och bröst som läkaren har sett och dokumenterat. I övrigt har åklagaren till exempel inte kunnat bekräfta kvinnans påstående om att en av männen förde henne med sig till bilen genom att ta tag i hennes arm, menar tingsrätten.

I rätten har männen hävdat att man köpt sexuella tjänster av kvinnan, men blivit besvikna och senare kommit överens om en återbetalning. Detta anser rätten är "uppenbara lögner" och menar att kvinnan blivit rånad.

Två av männen döms även för rån vid två andra tillfällen. Brotten ska även då ha skett i samband med sexköp. De döms även för övergrepp i rättssak efter att ha försökt hindra en kvinna från att ringa polisen genom hot.

Annons

Åklagaren yrkade på utvisning för två av männen men detta avslås på grund av brottets art för den ena och av verkställighetshinder för den andra.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 18 juli.