Den sjätte februari nästa år föds en ny litteraturfestival i Småland. Vi har valt att kalla den Små Lit, en förkortning för Smålands Litteraturfestival. Men också för Småland Literature, för vi har stora ambitioner framöver. Som smålänning vet jag att det inte ligger i kynnet att förhäva sig. Men få regioner förtjänar en ambitiös litteraturfestival mer än just Småland.

Fakta: De kommer

Författare: Karin Bojs (Augustprisvinnare 2015 med ”Min europeiska familj”), Mats ..

Fakta: De kommer

Författare: Karin Bojs (Augustprisvinnare 2015 med ”Min europeiska familj”), Mats Strandberg (”Engelforstrilogin” och ”Färjan”), Ebba-Witt Brattström (”Kulturmannen”, våren 2016), Gellert Tamas (”Lasermannen”, filmen "Katarina Taikon"), Carl-Johan Forssen Ehrlin (”Kaninen som så gärna ville somna”), Sara Lövestam (”Önska kostar ingenting”), Pär Sahlin (serien "Solhjärtats hemlighet"), Mickan Thor ("Mickans vårliga vådligheter") med flera.

På programmet dessutom: Anne-Marie Körling, nationell läsambassadör. Tova Larsson - "Bokugglan", Hallpressens litteraturkritiker – Björn Kohlström, lyrikredaktör, mångårig medlem i Augustprisjuryn, Rikard Flyckt, spänning/skönlitteratur och teaterkritiker, Yvonne Teiffel, kulturskribent, Ulla Strängberg, skönlitteratur, med flera.

I vårt steniga och skogiga landskap har några av Sveriges största författarskap formats. Stora berättare som Vilhelm Moberg och Viktor Rydberg. Föregångare och samhällskritiker som Ellen Key. Och naturligtvis författarskap som tagit sig upp till världslitteraturen som Pär Lagerkvist och Astrid Lindgren.

På Små Lit kommer vi att förvalta detta rika litterära arv. Men vi kommer i ännu högre grad att blicka framåt. Vi vill uppmuntra, inspirera och lyfta fram morgondagens läsare och författare. Idag behövs det mer än någonsin. Sedan i början av 1990-talet har läskunskaperna hos barn och unga i Sverige försämrats markant, enligt PISA-undersökningen.

Förklaringarna är många. En försämrad skola, färre bibliotek och att läsandet fått allt större konkurrens från andra medier. Idag saknar hälften av alla elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Svenska ungdomar ligger idag under OECD-genomsnittet i läsförståelse. Sämst går det för unga pojkar. PISA-undersökningen visar att var fjärde 15-åring i den kategorin idag inte når upp till basnivån för läsförståelse.

Det tragiska är att Sverige går emot den globala utvecklingen. De senaste decennierna har analfabetismen halverats i världen. Medan resten av världen blir bättre på att läsa, blir vi sämre.

Läsandet är en förutsättning för ekonomisk, demokratisk och social utveckling. Utan språk får vi svårt att förstå vår värld, ännu svårare att förändra den. Men litteraturen ger också något annat, en väg till fantasin. Öppningar till en djupare förståelse av vår tid och av oss själva. Stigar till de existentiella, filosofiska och känslomässiga frågor som ständigt följer människan.

Litteraturen är central för de stora utmaningar Sverige står inför idag, när tusentals människor på flykt undan krig söker en fristad hos oss. Litteraturen och biblioteken utgör en livsviktig kulturell brygga, där språket bryter utanförskap och öppnar vägar in i samhället. Litteraturen befriar.

För oss på Hallpressen är det därför en oerhört viktig uppgift att stärka litteraturens ställning i samhället. Därför har vi tagit initiativ till en dag då litteraturen sätts i fokus. Små Lit är ett samarbete mellan Hallpressen, Jönköpings kommun, Region Jönköpings län och Smålands Musik och Teater. Små Lit:s första hem blir Spira i Jönköping. Men planen är att låta detta växa till hela regionen.

Vår vision är att skapa en litteraturfestival för alla. Under dagen kommer särskilt barn- och ungdomslitteraturen att stå i centrum med författarsamtal, uppläsningar och teater. Under kvällen bjuder vi på en serie fördjupande författarsamtal för en äldre publik.

Vi är oerhört stolta över att kunna presentera ett program med några av Sveriges nu mest uppburna och prisade författare. Lika stolta är vi över våra lokala författare som deltar. Under dagen kommer vi även hålla en bokmässa där förlag, föreningar, organisationer, bokhandlare och andra lokala och regionala aktörer är välkomna delta.

Små Lit kommer vara en scen för både spännande, fantasieggande och allvarliga möten med litteraturen. Om 50 000-åriga släktkrönikor, om monster som gömmer sig på Finlandsfärjor, om kulturmannens ställning och om kaniner som hjälper oss att somna.

Välkomna! Vi ses i februari.

Fakta: Små Lit

När: Den 6 februari 2016. Klockan 11-16 i hela Kulturhuset Spira (fri entré) och klockan 17-20 på Caféscenen (förköp).

Vad: Heldagsfestival i litteraturens tecken. På dagen bokmässa, intervjuer och uppträdanden på Lilla författarscenen, barnteater (biljetter köpes på plats) med mera. På kvällen författarsamtal från Caféscenen (se gäster i faktaruta ovan i texten), ledda av Anders Rydell.

Biljetter till kvällen: Säljes från den 17 december här hos Smålands musik och teater. På telefon: 036-328080 eller biljetter@smot.se (för erbjudanden via Plusklubben se Plusklubben!)