Junekvintetten släpper sin femte skiva för ordningen. Efter tre volymer av "Folkmusik i frack" och "Junekvintetten 30" släpper de nu "Being". Det är fyra år som har gått sedan de släppte senast.

— Den skulle egentligen ha kommit i julas var tanken, men sedan var det så mycket att göra. Många inblandade, så ett informationsvarv tog tre-fyra veckor. I tanken har den väl funnits i tre år, men sedan när vi började ta fram repertoar och bestämde vilka vi ville ha med så är det väl två år ungefär, säger Jacob de Verdier.

Utöver Jacob på violin består Junekvintetten av Mart Hallek (violin), Igor Viktorovitch (viola), Håkan Molander (cello) och Anders Gerhardsson (kontrabas). Till sina skivor har de sedan plockat ihop ett gäng att samarbeta med för att få ihop helheten.

— Vi har ju tagit folk ur produktioner som vi har haft på Spira, så vi har samlat väldigt många som är inblandade. Sedan är det två nya som vi samarbetar med - Frida Grundell som har skrivit texterna till "Finnas" och "Being" och Elina Johansson som sjunger på just "Being", säger Mart Hallek.

Annons

Utöver Frida och Elina gästas skivan även av Ulrika Bodén, Malin Parsmo, Karl Martindahl, Lena Willemark, Anne Sofie Linge Valdal, Magnus Lundmark och Paulina Pfeiffer. Även Regina Lund medverkar på skivan med en låt som hon har skrivit själv.

— Regina Lund var ju med på "Amadeus" på Spira för några år sedan, så det var så den kontakten kom till. Det är en lite speciell dam, säger Jacob.

— Men hon sjunger fantastiskt. Hon har gjort fem skivor, hur många vet det? Hon är en lysande sångerska, säger Mart.

Det är en blandad skiva. Förutom Reginas låt "Dare" är även "Finnas" och engelska varianten "Being" relativt nyskriven, den melodin är skriven av Mart Hallek. Men sedan finns det mer av den klassiska vistraditionen också.

— Sedan är det några riktiga traditionella tungviktare som "Märk hur vår skugga" med Carl Michael Bellman, säger Jacob.

— Den fick Samuel Johansson i uppdrag av mig att arra. Jag sa åt honom att han fick göra en Black Sabbath-version av den. Den är så vanlig att man måste göra något unikt med den. Det tycker jag att han har lyckats med, säger Jacob

Skivan är inspelad på Spira av Rickard Andersson och Mattias Pettersson.

— Den är inspelad inne i vår fantastiska konsertsal, jag tror inte att de slängde på eko eller något sådant, det är befintlig akustik och det tycker jag är jätteroligt, säger Jacob.

"Being" med Junekvintetten är ute nu.

Läs mer: Jacob började på A6 - slutar nu på Spira

Läs mer: En violinist i ständig rörelse