Tokeryds herrgård har drivits som ett trestjärnigt hotell med restaurang och konferensanläggning av krögarna Per Samuelsson och Jens Markulf. När de köpte Småländska kolonin i centrala Jönköping bestämde de båda krögarna sig för att satsa på mat i centrum och sälja Tokeryds herrgård.

Herrgården byggdes 1820 och tillhörde Björnebergs gård. Hundra år sedan byggdes den till med de båda flyglarna. Den har varit till salu en tid för utgångspriset 10, 3 miljoner men är nu såld till bolaget Svasbo AB som ägs av Magnus Thelin och Niclas Gustafsson. De båda driver redan flyktingboendet Furuhill i Hestra.

Varför vill ni göra om herrgården till ett flyktingboende?

– Det ligger rätt i tiden och för att det finns ett behov av det. Herrgården uppfyller kraven på ett flyktingboende, det finns delar som till och med är mycket bättre än kraven. Det finns en trevlig matsal och ett modernt kök, säger Magnus Thelin som tycker att det är bra att det hamnar ett flyktingboende till i Jönköping eftersom det finns betydligt fler flyktingboenden i Nässjö, Eksjö och Mariannelund.

Annons

Det här blir ert andra privata flyktingboende. Är det rätt att tjäna pengar på den här typen av verksamhet?

– Det är inte mer fel än att sälja varmkorv eller att hyra ut hotellrum. Driftsformen är inte det väsentliga utan det viktiga är kvalitet och livslång kontinuitet, säger Magnus Thelin som hoppas att boendet kan komma igång i januari nästa år. Han räknar med mellan sju till tio anställda. Då ingår det bland annat två kockar.

Fortfarande är det framför allt flyktingar från Syrien som kommer till Sverige. Antalet flyktingar från Eritrea och Somalia har minskat något. Prognosen för nästa år, är enligt Åsa Gustaf–Jansson, 90 000 flyktingar till hela landet nästa år.

Hon är enhetschef på Migrationsverket i Jönköping tycker att det är bra att det blir en utökning av hundra platser i Jönköping. Det finns redan 150 asylplatser och de är fördelade på tidigare Formel 1–hotellet på Rosenlund, 30 platser finns i lägenheter och så finns det flyktingar som bor hos släktingar och vänner.

– Det finns ett stort behov av platser och i jämförelse med Nässjö finns det relativt få asylboenden i Jönköping, säger Åsa Gustaf–Jansson.