Assyriska IK ger sig nu in i kampen om damfotbollsspelare. Många av småklubbarna i Jönköpingstrakten sliter hårt för att behålla sin spelare, storklubbarna är snabba med att knyta till sig talanger, vilket utarmar de mindre klubbarna på spelare. Assyriska IK räds inte detta utan vill bygga en bred verksamhet.

– Föreningen måste utvecklas, vi vill göra oss kompletta och lyckas med våra framtida etableringar. Det känns helt rätt i tiden att etablera ett damlag, säger Gabriel Remmo, ordförande i Assyriska IK.

Full satsning

Klubben satte en 5-årsplan för att inom en rimlig tid skapa ett damlag. Att intresset kom tidigare än vad klubben hade räknat med kom som en överraskning, men klubben drog på höga växlar och i år premiärspelar Assyriskas damlag i division 4.

Anna Karlsson rekryterades som tränare och ett tjugotal tjejer dök upp till första försäsongsträningen.

Annons

Anna Karlsson är fritidsledare på Råslätt till vardags, dessutom har hon en egen karriär som fotbollspelare i bagaget. Hon är hård men rättvis. Hon vill ha uppslutning på sina träningar, annars finns det ingen anledning för henne att lägga tid på det här, som hon säger.

– Jag har två krav: få ihop ett lag och att få tjejerna till träningarna.

Mycket hjärta

Anna Karlsson är barsk och orädd när det gäller gränsdragning.

– Det är en tuff jargong bland unga invandrartjejer. Det är bra med attityd, men på fotbollsplanen gäller det att hålla sig inom reglernas ramar, säger Anna, som har erfarenhet av ledarskap bland ungdomar i sin roll som fritidsledare på Råslätt.

I laget finns spelare med bakgrund i Öxnehaga, Råslätt och HFF. Alexandra Haidari, senast i HFF, hör till en av de äldsta i laget och kommer att ha en roll som assisterande tränare och spelare, och dessutom bidra med rutin och ansvar.

– Vi ska ha roligt, men också hålla hög kvalité på fotbollen. Blir det oseriöst finns risken att intresset sviktar, säger Alexandra.

– Det finns ett stort intresse att representera klubben och sin nationalitet. Den familjära känslan är viktig, men Assyriska ska vara en klubb om inte bara handlar om fotboll, säger Gabriel Remmo.