S/Y Laya ligger nu i en hamn i Panama medan Hans och Agneta Palmberg är tillfälligt hemma och jobbar ihop mer pengar genom att föreläsa om sina erfarenheter. De har redan fått ihop pengar till flygresan tillbaka till Panama och nu jobbar de för att få råd med flygresan tillbaka till Jönköping nästa gång de beträder den småländska landbacken.

De har fått mycket i bagaget sedan de började realisera sin dröm om en långsegling jorden runt. Bagaget är mer mentalt än materiellt.

Hasse och Agneta tycker att resan hittills har förändrat dem på flera sätt. Hasse nämner till exempel att det vuxit fram ett helt annat medvetande om miljön än vad han hade tidigare.

– Plasten är ett stort fördärv för naturen vid sidan av koldioxiden. Vi har kommit till så många vackra öar där det legat drivor av plast och där djur har fastnat, skadats och dött.

Agneta tycker, och Hasse håller med, att de äntligen har börjat stressa ner. Det har tagit dem kanske sex månader att komma in i ett annat tempo. Tidigare semestrar på fyra eller fem veckor har inte räckt långt, inser de nu.

– Jag hinner lyssna på människorna jag möter och jag har tid. Vi märker nu när vi kommer hem till Jönköping hur stressade alla människor är. De hinner inte stanna upp och lyssna på oss, de är i tankarna redan på väg någon annanstans, säger Agneta

Hans och Agneta Palmberg

Ålder: 54 respektive 57 år

Familj: Våra barn: Tobias, 26 år, lärare på Per Brahe–gymnasie..

Hans och Agneta Palmberg

Ålder: 54 respektive 57 år

Familj: Våra barn: Tobias, 26 år, lärare på Per Brahe–gymnasiet i Jönköping, Louise, 20 år, studerar foto på School of Visual Arts i New York.

Gör: Långseglare och föreläsare

Gjorde tidigare: Hasse var säljare inom restaurangbranschen, Agneta narkossköterska inom ambulanssjukvården

Bor: Ombord på S/Y Laya, en 51 fots segelbåt, på väg jorden runt.

Bästa prylen ombord: Vår watermaker som avsaltar havsvatten och producerar gott dricksvatten och som också gör att vi kan ta en dusch i sötvatten.

Agnetas häftigaste upplevelse: Tidig morgon vakt ensam på Biscaya. En jätteval lika stor som båten dök upp en meter vid sidan om och blåste med ett frustande, o visade hela ryggen. Trodde den skulle välta båten...

Hasses häftigaste upplevelse: Jag satt vakt en natt på Atlanten vid fullmåne. Det var som att segla fram på en silverväg med massor av stjärnfall - Magiskt

Så kopplar vi av: Hasse tittar på film eller tv. Agneta ligger i hängmattan och zappar på mobilen.

Det drömmer vi om: Vi lever just nu vår dröm

Motto: Det ordnar sig alltid

Motivering: Genom sig själva som exempel inspirerar Hans och Agneta Palmberg andra att våga realisera sina drömmar.

Annons

Både hon och Hasse har varit där. En period när Hasse var säljare på Carlsberg jobbade han så mycket att han periodvis blev blind av stress. Agneta jobbade som ambulansförare, höll kurser som sjukvårdsinstruktör, var med i gruppen som ansvarade för sjukvården i Kinnarps Arena och jobbade som narkossjuksköterska inom ambulanssjukvården. I tretton år jobbade de med målet framför sig: Att när de båda barnen klarade sig själva skulle de köpa sig en stor båt, säga upp sig och segla jorden runt.

De hade inga ärvda pengar utan sålde sitt hus och bodde i en lägenhet de sista åren innan de gav sig iväg. Barnen var införstådda med planerna. De hade, som Hasse säger, hört tugget om resan under hela sin uppväxt.

Numera äger de ingenting utom sin båt och lite pengar som de sparat ihop. När de är hemma bor de, den här gången, i en studentlägenhet. De känner inget behov av möbler eller prylar och deras liv kan verka provocerande på oss alla som går omkring och mal i grottekvarnen från morgon till kväll och som aldrig skulle våga ens drömma om att säga upp oss.

– Men målet kan vara vad som helst. Det behöver inte vara så stort som att segla jorden runt. Vi märker att vi inspirerat andra att våga göra saker genom våra föreläsningar och det kan vara vad som helst som man vill göra, säger Agneta.

Deras hem är numera S/Y Laya, båten som kanske motsvarar en liten två i storlek. Utrustad med att modernt kök, bra kommunikationer så att Hasse och Agneta kan prata med sina barn, hjärtstartare och massor med annan medicinsk utrustning. I fjorton månader har de bott på båten.

– Den är vårt hem. Men det är jätteviktigt att båda är med på det här äventyret lika mycket. Vi har träffat flera kvinnor som följt med och som blivit bittra för att drömmen inte var deras, säger Agneta.

Ofta har Hans och Agneta ofta har med sig gästbesättning. Det kostar 3 500 kronor i veckan och sedan tillkommer maten som alla ombord betalar gemensamt.

– För oss blir det plus minus noll men det gör att vi kan vara ute längre. Det finns mängder med skyhöga avgifter, bara att gå genom Panamakanalen kostar drygt 21 000 kronor säger Hasse och Agneta som redan har full besättning för en första seglingsperiod längs Stillahavskusten. Den 23 februari lämnar de Panama city och har sedan tio veckors segling över Stilla havet.

Fotnot: Hasse och Agnetas hemsida har adressen www. futurewinds,se. Där kan man läsa om deras resor, se mer bilder och film och få fakta om båten och seglatserna.